Hatékonyabb ellenőrzést a hatékonyabb forrásfelhasználás érdekében

Az Európai Unió 2009-es költségvetéséről szóló éves jelentés bemutatásának mai plenáris vitájában Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő (Fidesz) kiemelte, hogy az uniós források hatékonyabb felhasználása érdekében a jövőben az uniós költségvetési kifizetésekkel kapcsolatos hibaarányt tagállamonként kell meghatározni.

Az Európai Számvevőszék tizenhatodik alkalommal készítette el éves jelentését az Európai Unió költségvetésének felhasználásáról. A jelentés tanúsága szerint a hibás kifizetések aránya összességében csökkent, de Deutsch Tamás szerint a kedvezőbb összkép ellenére bizonyos területeken azonnali cselekvésre van szükség.

Az Európai Számvevőszék megállapítása szerint a legnagyobb probléma továbbra is a kohéziós alapokból folyósított pénzek felhasználásával és ellenőrzésével van. A mezőgazdasági támogatások felhasználásának hibaaránya is nőtt az előző évhez képest. A szabálytalanul kiutalt pénzeknek pedig csak töredékét fizetik vissza a tagállamok a Közösségnek.

Deutsch Tamás a mai plenáris ülésen tett felszólalásában kiemelte, hogy a jelentés egyértelművé és világossá teszi az Európai Parlament és mindannyiunk számára azt, hogy eljött a cselekvés ideje. Véget kell vetnünk annak az időszaknak, amikor a beszédet kevés tett kíséri. Meg kell szűntetni azt a gyakorlatot, hogy az uniós költségvetési kifizetésekkel kapcsolatos hibaarányt nem határozzák meg tagállamonként és a számvevőszéki jelentésből nem derül ki egyértelműen, hogy melyek azok az országok, ahol az ellenőrzési mechanizmusok nem működnek jól.