A magyar elnökség az uniós foglalkoztatás és növekedés szolgálatában – Magyarországon tárgyalt két európai parlamenti szakbizo

A jövő évi magyar soros elnökségre való felkészülés jegyében az Európai Parlament Foglalkoztatási és Szociális Bizottsága és a Gazdasági és Monetáris Bizottsága Budapesten folytatott tárgyalásokat a tegnapi és a mai nap során. A delegációk egyeztetéseket folytattak a kormány több magas rangú képviselőjével a jövő első félévi magyar uniós elnökség előtt álló feladatokról és prioritásokról. A magyar néppárti képviselők közül a küldöttség tagjai Pelczné Dr. Gáll Ildikó és Őry Csaba európai parlamenti képviselők (Fidesz) voltak.

Az EP Foglalkoztatási és Szociális Ügyek Bizottságának delegációjában Őry Csaba, a terület témafelelőseként, ún. néppárti koordinátoraként vett részt. A küldöttség csütörtökön az Országgyűlés Foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának tagjaival egyeztetett a magyar elnökségi prioritásokról. Azt követően Czomba Sándor foglalkoztatásügyi és Balog Zoltán romaügyi és szociális befogadásért felelős államtitkár munkavacsorán látta vendégül az EP-képviselőket. Pénteken Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás-miniszterrel, valamint Győri Enikő uniós ügyekért felelős államtitkárral folytatattak megbeszéléseket a delegáció tagjai, akik emellett találkoztak a munkaadók és a szakszervezetek képviselőivel is.

Az egyeztetések napirendjén a magyar soros elnökség előtt álló feladatok mellett az uniós foglalkoztatáspolitikai kihívások és az EU2020 stratégia célkitűzései szerepeltek. Az EP-képviselők a megbeszélések során elégedettségüknek adtak hangot, hogy a magyar kormány a foglalkoztatottság növelését tűzte ki egyik legfontosabb céljaként. A küldöttség látogatást tett a Lelemény Alapítvány által működtetett AMON program székhelyén is. A program az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg és célja az inaktív hallássérült fiatalok képességeinek fejlesztése.

Az EP Gazdasági és Monetáris Bizottságának budapesti látogatásán Pelczné Dr. Gáll Ildikó vett részt. A fideszes európai parlamenti képviselő a delegáció Országgyűlésben tett látogatáskor kiemelte, hogy Magyarország felkészült a soros elnökségre, valamint, hogy a magyar értékek és prioritások szorosan illeszkednek az EU céljaihoz. A néppárti politikus hozzászólásában utalt arra, hogy Magyarország számára most az a legfontosabb, hogy hazánk az EU többi tagállamával és a Keleti Partnerségben részt vevő országokkal  együttműködve teljesíteni tudja a kitűzött gazdasági és költségvetési célokat. Pelczné Dr. Gáll Ildikó a legfontosabb célok között említette a  megjelölt államháztartási hiánycél tartását és az ország adósságállományának lefaragását.

A delegáció a két nap során Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel, Kármán András adó-és pénzügyi szabályozásért felelős államtitkárral, Becsey Zsolt külgazdaságért felelős államtitkárral, Győri Enikő európai uniós ügyekért felelős államtitkárral, több pénzügyi szerv vezetőjével, valamint a gazdasági élet meghatározó szereplőivel találkozott.