Az európai romapolitika hangsúlyát át kell helyezni (+videóriport)

Mivel a diszkriminációt elítélő megközelítés már széles körben elfogadottá vált, az európai romapolitika hangsúlyát ideje áthelyezni a pénzügyi, gazdasági kérdésekre - hangsúlyozta újságíróknak Orbán Viktor csütörtökön Brüsszelben, az európai romastratégia ügyében az Európai Parlamentben (EP) tartott közmeghallgatás előtt.

A Fidesz elnöke, az Európai Néppárt alelnöke reményét hangoztatta, hogy az Európai Unió decemberi csúcstalálkozóján megnyitják az utat ebbe az irányba, és a közös európai romapolitika nem fog kimerülni jogi deklarációkban.

Az Európai Néppárt európai parlamenti csoportja által szervezett közmeghallgatáson – Járóka Lívia fideszes EP-képviselőnő kezdeményezésére – különböző európai országokban működő roma civil szervezetek képviselői, továbbá az EU „kormányának” számító Európai Bizottság, valamint a jelenlegi soros francia és a következő, cseh EU-elnökség illetékesei cseréltek véleményt arról, miként lehet hatékony európai roma stratégiát kimunkálni.

„Azt szeretnénk elérni, hogy az országok feliratkozzanak egy 10-20 éves folyamatra” egy európai roma befogadási terv megvalósítása érdekében – mondta újságíróknak Járóka Lívia, aki nehezményezi, hogy a diszkrimináció tilalmával való egyetértésen túl a kormányok egyelőre nem sok mindenben hajlandóak elkötelezni magukat. Járóka szerint idővel szankcionálhatóvá is kellene tenni azokat a tagállamokat, amelyek nem teljesítenek bizonyos kötelezettségeket.

A képviselőnő felhívta a figyelmet arra, hogy továbbra is súlyos gond az iskolai szegregáció, a cigánytelepek megléte, de mindenekelőtt a munkahelyhiány. A romák dolgozni akarnak, és miközben Európa a munkaerő szempontjából elöregedik, „ezt a potenciált nem felismerni és nem kiaknázni Európa versenyképességének szempontjából nagyon elhibázott dolog” – fogalmazott.

Orbán Viktor kiemelte: a jelenleg mintegy 12-15 millió fős roma népesség az új tagállamok EU-csatlakozásával nyerte el azt a súlyt, hogy immár nem lehet nemzetállami szinten kezelni a problémát.

„Kell egy európai romapolitikai stratégia. A roma ügy nem magyar, szlovák, lengyel vagy román ügy, hanem európai ügy” – jelentette ki.

Méltatta Járóka erőfeszítéseit, amelyek nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a roma ügy ma már jelentős figyelmet kap. Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy most jön a második szakasz, amikor a diszkrimináció elítélésén túl munkahelyeket kell teremteni, és az emberi jogi deklarációkhoz tényleges pénzügyi forrásokat is hozzá kell rendelni.

Ugyancsak a romakérdésben szólalt meg csütörtökön Mohácsi Viktória liberális EP-képviselő, aki – mint közleményében fogalmaz – megdöbbenéssel fogadta a hírt, miszerint Magyarországon a roma szülőknek pénzt adnak, amennyiben „elengedik” gyermekeiket óvodai intézményekbe.

A képviselőnő azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormány óvodáztatási támogatást vezet be januártól – és e támogatást a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek szülei kaphatják azért, hogy gyermekeik ötéves koruk előtt óvodába járhassanak -, úgy vélekedett: a bevezetésre váró program, bármilyen megfogalmazásban is, tovább gerjeszti az előítéleteket.

Mohácsi szerint az intézkedéssel „nem csak megerősítjük azt az előítéletes megállapítást, mely szerint a romák nem tartják fontosnak az oktatást, hanem ránevelhetjük a hátrányos helyzetűeket, köztük romákat, hogy pénzkereseti lehetőségnek tekintsék az iskolaelőkészítő foglalkozásokat, ezzel mélységesen degradálva az óvodai fejlesztés fontosságát”.

(MTI)

Az eseményről készült fotók megtekinthetőek itt.

Nézze meg az eseményről készült videóriportot!:

(EUvideohu)