Környezet és klímavédelem

Globális összefogásra van szükség a Föld ökoszisztémájának védelme érdekében

2019. 10. 04.

Az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági (ENVI), valamint Halászati Bizottsága (PECH) előtt került sor VirginijusSinkevičius környezetért és óceánokért felelős litván biztosjelölt meghallgatására. Tóth Edina fideszes EP-képviselő hozzászólásában rámutatott, hogy ambiciózus megállapodást kell elfogadniuk a világ vezetőinek jövőre Kínában, valamint javaslatot kell tenniük a 2030-ig tartó időszakra szóló új biológiai sokféleség stratégia elfogadására.

VirginijusSinkevičius válaszában kifejtette: tervei között szerepel, hogy az  Európai Unió vezető szerephez jusson nemzetközi szintéren a biológiai sokféleség csökkenésének megállításában.

„Az Európai Unió nemzetközi szintéren élenjár a biológiai sokféleség védelme tekintetében. Azonban nem elegendő, ha csak egyetlen kontinens tesz meg mindent, a Föld ökoszisztémájának védelme érdekében globális összefogásra van szükség” – mutatott rá Tóth Edina, majd arról kérdezte a biztosjelöltet, mik a konkrét tervei a következő Bizottságnak, annak érdekében, hogy a harmadik országok is szigorítsanak a természetvédelmi követelményeiken.

A litván biztosjelölt egyetértett az elhangzott meglátásokkal és rámutatott, hogy az EU-nak példát kell mutatnia, ha azt szeretnénk, hogy mások is kivegyék részüket a biológiai sokféleség csökkenésének megállításában.