Nincs nemzetek közötti béke a vallások közötti béke nélkül

„A vallásközi párbeszéd szerepe megnőtt a nemzetközi konfliktusok kezelésében. Nem lehetséges a nemzetek közötti béke megteremtése a vallások közötti béke nélkül” – jelentette ki Hölvényi György, az európai néppárti frakció vallásközi munkacsoportjának társelnöke a képviselőcsoport vallásközi konferenciáján a belgiumi St. Charbel apátságban.  A frakció 22. alkalommal rendezte meg az éves magas szintű vallásközi párbeszéd találkozóját, melynek témája Ferenc pápa és Ahmad Al-Tayyeb nagyimám ez év februárjában Abu Dhabiban aláírt közös békenyilatkozata volt.

„A vallási vezetők békefelhívása komoly felelősséget ró a politikai döntéshozókra is. Közös feladat, hogy továbbadjuk a nyilatkozat üzenetét, és terjesszük a bizalom kultúráját” – hangsúlyozta a konferencián Hölvényi György. A vallásközi munkacsoport néppárti társelnöke hozzátette: „A vallásközi párbeszéd támogatása immár több mint két évtizede szerves része az Európai Néppárt identitásának, miközben a témát egyetlen más politikai erő sem képviseli Európában”.

Ferenc pápa és Ahmad Al-Tayyeb, az egyiptomi Al-Azhar Egyetem nagyimámja 2019. február 4-én írták alá az emberi testvériségről és a békéről szóló Abu Dzabi nyilatkozatot. A dokumentumban az aláíró felek rögzítik minden ember méltóságának elismerését, valamint a vallási és polgári jogok teljes védelmének fontosságát.

Tóth Edina fideszes EP-képviselő, az Arab-félszigetért felelős delegáció tagja kifejtette: „A nyilatkozat nem csak hitbéli és vallási alaptételeket fogalmaz meg, hanem olyan alapvető értékeket is megerősít, mint a család szentségének, a nők és gyermekek jogainak védelme. A vallásközi konferencia kardinális jelentőségű a vallások közötti párbeszéd előmozdítása érdekében”.

A tanácskozáson felszólalt Miguel Àngel Ayuso Guixot vallásközi párbeszédért felelős vatikáni bíboros, Dr Sheikh Abdel Meneem Fouad, az Al-Azhar nagyimámjának vallásközi megbízottja, Manuel Barrios Prieto, az európai katolikus püspökkari szervezet főtitkára, valamint számos politikai, továbbá keresztény, muszlim és zsidó vallási vezető Európából és az arab világból.