Környezet és klímavédelem

A zöld átállás nem történhet a kohéziós és agrárforrások kárára

2020. 01. 15.

Az Európai Parlament plenáris ülésén tárgyalta a Bizottság javaslatát a Méltányos Átállási Alap létrehozásáról. Tóth Edina fideszes EP-képviselő felszólalásában üdvözölte az Európai Tanács decemberi döntését az EU 2050-re történő klímasemlegessé válásáról. Kiemelte azonban, hogy alaposan fel kell készülni az átállásra, hiszen annak megvalósítása jelentős gazdasági és társadalmi változással fog járni, melynek magas költsége és beruházás igénye lesz.

A néppárti politikus felszólalásában hangsúlyozta: úgy kell kialakítani a Méltányos Átállási Alapot, hogy annak következtében ne emelkedjenek az energia és élelmiszer árak. Rámutatott továbbá, hogy egyetlen tagállamot vagy régiót sem szabad hátra hagyni, tehát egy társadalmilag igazságos átállásra van szükség.

A Fidesz-KDNP delegációja teljes mértékben egyetért a néppárti frakció álláspontjával, miszerint új célkitűzésekhez új forrásokat kell létrehozni. „A Méltányos Átállási Alap létrehozásához nem szabad az olyan hagyományos uniós politikák támogatásából elvenni, mint például a kohéziós alap vagy a közös agrárpolitika. Azt az Unió többéves költségvetési keretén felüli pénzügyi forrásból, friss pénzből kell megvalósítani” – emelte ki felszólalásában Tóth Edina.