Belső piac és fogyasztóvédelem

Ismét az élelmiszerek kettős minőségét vizsgálja az Európai Parlament

2020. 01. 23.

Az Európai Parlament Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottságában (IMCO) ma ismertette az Európai Bizottság legújabb vizsgálati eredményeit az azonos vagy hasonló márkanevet viselő élelmiszeripari termékek eltérő összetételére vonatkozóan. Tóth Edina fideszes EP-képviselő örömét fejezte ki, hogy nem találtak arra utaló bizonyítékot, hogy kelet-nyugati megosztottság alakult volna ki az élelmiszeripari termékek minősége tekintetében. Azonban aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a feltárt tények szerint a vizsgált azonos vagy hasonló márkájú termékek jelentős része eltérő összetételű.

Tóth Edina felszólalásában elmondta, hogy az Európai Bizottság óvatos megközelítése mellett immáron több éve folyik a kelet- és nyugat-európai országok közötti kettős minőség és termékösszetétel vizsgálata. „A globális élelmiszeripari nagyvállalatok termékkülönbözőségekövetkeztében kialakult kettősség ellen már több alkalommal felszólalt mind a magyar kormány, mind a Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációja” – emlékeztetett a néppárti politikus.

Az Európai Bizottság számos eltérő, önmagával is ellentmondásban lévő véleményt nyilvánított az ügyben, sok esetben – mint ezúttal is – kellően meg  nem alapozott vizsgálatok nyomán, főleg e vizsgálatok nem reprezentatív jellege miatt.

„Nem érvényesülhet kettős mérce Európa egységes piacán!” – hívta fel a figyelmet a fogyasztóvédelemért felelős fideszes EP-képviselő.  „Meg kell erősíteni a tagállami fogyasztóvédelmi hatóságok hatáskörét. Biztosítani kell a tagállamok számára azokat az eszközöket, melyekkel véget vethetnek a kettős minőség a gyakorlatának, valamint biztosíthatják, hogy a fogyasztók valós információval rendelkezzenek a termékek tartalmáról” – zárta hozzászólását Tóth Edina.

Háttér: Az előre kijelölt termékek adatait a nemzeti hatóságok gyűjtötték össze az uniós szintű vizsgálati program céljára. A megvizsgálandó termékek kijelölése korábbi tagállami szintű felmérések eredményei alapján történt, tehát a vizsgálatok azokra a termékekre terjedtek ki, amelyekkel kapcsolatban a legtöbb aggály merült fel a különböző tagállamok lakosai körében.

A vizsgálati módszertant a Közös Kutatóközpont dolgozta ki az Európai Bizottság más szervezeti egységeinek és az élelmiszerláncban működő érdekeltek képviselőinek segítségével. A munkában részt vettek a tagállami hatóságok, az élelmiszerágazatot és a kiskereskedelmet képviselő tagállami szervezetek, valamint a fogyasztói szervezetek is.