Interjúk

Magyar Hírlap: Egy márka, kettős minőség

2020. 01. 27.

Meg kell szüntetnünk Európa belső piaci diszkriminációját – mondta lapunknak Tóth Edina

Az Európai Bizottság felmérést készített az azonos vagy hasonló márkanevet viselő élelmiszeripari termékek eltérő összetételére vonatkozóan. Tóth Edina fideszes európai parlamenti képviselő a lapunknak adott interjúban aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a feltárt adatok szerint a termékek jelentős része más minőségű.

– Milyen eredménnyel zárult az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja által lefolytatott vizsgálat, amelyet az Európai Parlament Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottsága tárgyalt?

– A tesztsorozatot követően a Közös Kutatóközpont nem talált arra utaló bizonyítékot, hogy kelet–nyugati megosztottság lenne az élelmiszeripari termékek összetétele tekintetében. Azt azonban elismerték, hogy a kiválasztott termékek húsz-harminc százalékában különböző mértékben és különböző formában a kettős összetétel teljesen egyértelműen fellelhető és kimutatható.

– Mennyire találja alaposnak ezt a vizsgálatot?

– A tesztsorozat nem reprezentatív jellege miatt nagyon nehéz megítélni, hogy ez a vizsgálat mennyire volt alapos. Ha az eredmény a minőségkülönbséget nem is tette egyértelművé, azt azonban igen, hogy számos termék esetében igenis kimutatható az eltérő összetétel. Ez hatalmas problémát jelent, amit hosszú távon meg kell szüntetni, mert – ahogy felszólalásomban is elmondtam – elfogadhatatlan, hogy az európai piacon továbbra is fennáll a kettős mérce.

– Mi lehet a legjobb megoldás erre a problémára?

– Meg kell erősíteni a tagállamokban működő fogyasztóvédelmi hatóságok hatáskörét, és biztosítani kell olyan tagállami eszközöket, amelyek véget vethetnek ennek a gyakorlatnak. Fontos, hogy a fogyasztók a termékek tartalmáról valós információval rendelkezzenek. Ha a termékek összetételében eltérés van, akkor azt fel kell pontosan tüntetni a termékek csomagolásán, annak érdekében, hogy a fogyasztó a különbség tudatában legyen.

– Folytat még vizsgálatot a bizottság a jövőben?

– Biztos vagyok benne, hogy lesz újabb felmérés, hiszen az elmúlt években több vizsgálat is volt. Ez most egy újabb mérföldkő, az elkövetkezendő időszakban pedig minden bizonnyal a tesztsorozat folytatása várható. Mi, a Fidesz néppárti delegációjában továbbra is azért fogunk küzdeni, hogy megszüntessük a minőség- és összetétel-különbségeket az unió belső piacán.

Hertelendy Gábor interjúja megtekinthető a Magyar Hírlap oldalán:
https://www.magyarhirlap.hu/gazdasag/20200125-egy-marka-kettos-minoseg?fbclid=IwAR0BRcSxjYSLGRNKYYEkz6h958vYBCTsKaz573SF9-dRJq76ond5sH7gKVY