Interjúk

Magyar Nemzet: Különbizottságot javasol a Fidesz

2020. 03. 20.

TÓTH EDINA: MAGYARORSZÁG MÁRIS JÓ PÉLDÁVAL ÁLLT ELŐ A HELYZET KEZELÉSBEN

Judi Tamara (Brüsszel)

Covid-19 európai parlamenti (EP) különbizottság felállítására tett javaslatot a Fidesz-KDNP EP-delegációja. A lapunknak nyilatkozó Tóth Edina fideszes képviselő szerint mind uniós, mind tagállami szinten megfelelő válaszok kellenek a járvány okozta gazdasági és szociális károkra. A Fidesz-KDNP mindenképp delegálna képviselőt a bizottságba, amennyiben az megalakul. Utóbbihoz a jelenleg távmunkában lévő EP plenáris ülésének beleegyezése is kell.

Európai parlamenti Covid–19 különbizottság felállítását javasolta a Fidesz–KDNP delegációja az Európai Néppárt frakcióvezetőjének, Manfred Webernek címzett levélben. A lapunknak is eljuttatott dokumentumban a koronavírus hosszú távú gazdasági és szociális hatásai miatt arra kérik a néppárti frakciót, hogy kezdeményezze a bizottság létrehozását. Mint írták, fontos, hogy a kormányok, az ipari szereplők, az EP és más uniós intézmények között hatékony legyen a párbeszéd, illetve hogy hosszú távon ösztönözni tudják a befektetéseket, a munkahelyteremtést és az innovációt az egységes belső piacon.

– Megfelelően kell orvosolni a válság hatásait, ezért arra kértük Manfred Webert, hogy támogassa a bizottság létrehozását. Nyilvánvaló, hogy a koronavírus miatti válság ki fog hatni az egész uniós gazdaságra és a foglalkoztatásra is. Bár ennek mértékét még nem látjuk pontosan, de az már most bizonyos, hogy a negatív hatások hosszan tartók lesznek – mondta lapunk kérésére Tóth Edina, a levél egyik aláírója.

Az EP-képviselő is aláírta a Manfred Webernek címzett levelet
Fotó: EP

A fideszes EP-képviselő, a környezetvédelmi és közegészségügyi, valamint a belső piaci szakbizottságok tagja kiemelte: kulcsfontosságú, hogy minden új uniós kezdeményezés és támogatás az európai növekedés fő mozgatórugóját, a belső piacot célozza. – Egy másik szempont, hogy a tagországokban eltérők lehetnek a válság gazdasági és szociális hatásai, sőt különböző társadalmi következményekkel kell számolnunk. Tehát tagállami szinten is megfelelő válaszok kellenek. A téma horizontális jellegéből adódóan a különbizottság ezt a dimenziót is meg tudná vitatni, átfogó eszmecserék, szakemberek segítségével – hangoztatta Tóth Edina. Kiemelte: Magyarország itt máris jó példával állt elő, amikor a polgárokat és vállalkozásokat ért negatív hatások mérséklése érdekében felfüggesztette a hitelek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét.

Amennyiben az Európai Néppárt frakciója, majd az Európai Parlament plenáris ülése is rábólint a javaslatra, a Fidesz–KDNP delegációja mindenképp delegálna képviselőt a Covid–19 különbizottságba. Arra ugyanakkor jelenleg még lehetetlen választ találni, hogy a súlyos járványhelyzet miatt mikor jöhet létre a testület. – A bizottságnak meg kell alakulnia, amint azt a körülmények lehetővé teszik – mondta felvetésünkre Tóth Edina, aki szerint a jövő csütörtökre bejelentett, európai parlamenti plenáris ülésen – az utazási korlátozások miatt – a képviselők megközelítőleg kilencven százaléka elektronikus úton kapcsolódik majd be a munkába.

Forrás: https://magyarnemzet.hu/kulfold/kulonbizottsagot-javasol-a-fidesz-7905959/?fbclid=IwAR24gW808hMbeqVn0pqRTwyP9UIp2mU5MUSPkdpnqQfbJF1iErfBzZxOVtU