Egyéb

Határozott és célzott intézkedésekre van szükség a kutatás-fejlesztés területén a koronavírus járvány megfékezéséhez

2020. 04. 24.

Az Európai Parlament Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottságának (ITRE) mai ülésén Mariya Gabriel, innovációért, a kutatásért felelős biztos és Thierry Breton, belső piacért felelős biztos bemutatta azokat a intézkedéseket, amelyek segítségével az EU támogatást nyújthat kutatás és fejlesztési (K+F) területen a koronavírus-világjárvánnyal szembeni védekezéshez. Tóth Edina fideszes EP-képviselő üdvözölte, hogy az Európai Bizottság főleg a finanszírozás összehangolására, a széles körű, klinikai vizsgálatok kiterjesztésére és az innovatív vállalkozások támogatásának növelésére összpontosít. Kiemelte azonban azt is, hogy a hatékonyság fokozása érdekében határozottságra és gyorsabb intézkedésre van szükség az Uniótól.

A koronavírus járvány a kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatásában is számtalan kérdést vet fel, új kihívásokkal szembesíti az uniós intézményeket. „Ezért is fontos, hogy a tudományt, a K+F területet a lehető leghatékonyabb módon használjuk fel a vírus megfékezése érdekében” – mutatott rá felszólalásában a fideszes EP-képviselő.  

Tóth Edina emlékeztetett: az EU a korábban különböző programok, például a Horizont 2020 keretében többek között hosszú távú kutatási beruházásokra szánt összegek átcsoportosításával eddig 48,2 millió eurót mozgósított a koronavírussal kapcsolatos kutatási projektekre. Ezek a projektek diagnosztikai vizsgálatokkal, új kezelésekkel és új oltóanyagokkal kapcsolatosak, valamint járványtani és modellezési kutatásokat végeznek a válaszlépések javítása érdekében.

A fideszes EP-képviselő üdvözölte, hogy a Bizottság újabb összeget is fordítana kutatási és innovációs intézkedésekre. Tóth Edina kiemelte továbbá: az adatok tervezett gyors és nyílt megosztása például nagymértékben felgyorsíthatja a tudományos kutatásokat, lehetővé téve a koronavírus okozta helyzetre való hatékony reagálást. 

“Összességében az eredmények azonban kevésbé látványosak. Határozottságra és gyorsabb fellépésre van szükség!” – tette hozzá. Az európai megközelítésnek a tagállami sajátosságokhoz való alkalmazkodáson túl is érvényesülniük kell ezen területen is, ezért csak a célzott intézkedések vezethetnek megfelelő eredményre!”– zárta felszólalását Tóth Edina.

Brüsszel, 2020. április 24.

További információ:

Tóth Edina irodája: +32-2-28-47602

http://fidesz-eu.hu/