Digitális egységes piac

A kontaktkövetésre szolgáló mobilalkalmazások elősegíthetik a kijárási korlátozások feloldását Európában

2020. 05. 14.

A koronavírus-járvány kitörése óta a tagállamok az Európai Bizottság támogatásával folyamatosan értékelik a válság kezelésére szolgáló digitális megoldásokat. Az Európai Parlament mai plenáris vitáján a képviselők megállapították, hogy a vírus terjedésének megfékezésére szolgáló, a fertőzöttekkel való érintkezést nyomon követő alkalmazások valóban hasznosak lehetnek a járványkezelés során. Tóth Edina fideszes EP-képviselő üdvözölte a tervezett uniós eszköztárat, és kiemelte: “Az összehangolt, a fertőzöttekkel való érintkezés nyomon követésére szolgáló mobilalkalmazások fontos szerepet játszhatnak a válságkezelés azon szakaszában, amikor elérkezik az idő a közösségi távolságtartási intézkedések uniós szintű megszüntetésére”.

Tóth Edina írásbeli felszólalásában rámutatott: a mobilalkalmazások figyelmeztethetnek bennünket a kockázatokra, és támogathatják a tagállamok egészségügyi hatóságait a fertőzöttekkel való érintkezés nyomon követésében, ami elengedhetetlen az uniós fertőzési láncok megszakításához. A néppárti politikus szerint folytatni kell a járványgörbe ellaposítását, alapvetően fontos, hogy azt továbbra is alacsony szinten tartsuk. “Az előírásoknak megfelelő digitális technológiák nélkül az eddigi megközelítés nem lehet kellően hatékony” – tette hozzá az EP-képviselő.

Az Európai Bizottság szerint az új eszköztár jövőbeli fejlesztései során közös megközelítést kell kidolgozni egyes funkciókra, különösen a tájékoztatásra és a tünetkövetésre vonatkozóan. Az uniós testület megjegyezte, hogy fontos a tagállamok együttműködése is annak érdekében, hogy a gyakorlati eszközök használatát kidolgozhassák.

Tóth Edina kiemelte, hogy a mobilalkalmazások jól kiegészíthetik az érintkezések manuális nyomon követését, és segíthetnek megszakítani a vírus fertőzési láncát. Hangsúlyozta azonban, hogy a mobilalkalmazásokra vonatkozó eszköztárat alaposan átgondolt adatvédelmi iránymutatásoknak is ki kell majd egészíteniük. “Törekednünk kell a magánélet védelmét erősítő technológiai megoldások kihasználására. Az alkalmazásoknak a tagállamok járványügyi iránymutatásain kell alapulniuk, és tükrözniük kell a kiberbiztonsággal és a hozzáférhetőséggel kapcsolatos bevált gyakorlatokat is” – zárta hozzászólását a fideszes politikus.

Háttér:

A tagállamoknak 2020. május 31-ig jelentést kell tenniük intézkedéseikről, és az intézkedéseket szakértői értékelés céljából hozzáférhetővé kell tenniük a többi tagállam és a Bizottság számára. Magyarországon ugyanakkor már letölthető a VírusRadar mobiltelefonos alkalmazás, amelynek tömeges használata hasznos eszköz lehet a járvány elleni védekezésben.  A Bizottság először azonban értékelni kívánja az elért eredményeket, és 2020 júniusától kezdve a válság teljes ideje alatt időszakos jelentéseket fog közzétenni, amelyekben fellépésekre vagy a láthatólag már nem szükséges intézkedések fokozatos felszámolására fog javaslatot tenni.