Belső piac és fogyasztóvédelem

Fokozni kell az áruk akadálytalan áramlásának fenntartására irányuló uniós erőfeszítéseket!

2020. 05. 18.

A koronavírus-járvány megfékezésére irányuló intézkedések és azok fokozatos enyhítése nemcsak az egészségügyet, hanem az Unió belső piacát, beleértve a szorosan integrált értékláncokat, valamint a személyek, áruk és szolgáltatások szabad mozgásának lehetővé tételéhez szükséges rendszereket is negatívan érintik. Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos az Európai Parlament (EP) Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi (IMCO) szakbizottságának mai eszmecseréjén kiemelte: a belső határokon végzett ellenőrzéseket koordinált módon kell megszüntetni, európai megközelítésre van szükség, amint a járványügyi helyzet ezt lehetővé teszi.  Tóth Edina fideszes EP-képviselő szerint elengedhetetlenül fontos uniós szintű terveket készíteni arra az időszakra vonatkozóan, amikor a tagállamokban ismét megkezdődhetnek a gazdasági és társas tevékenységek,  minimálisra csökkentve eközben az emberek egészségére gyakorolt hatásokat és elkerülve az egységes piac működésének akadályozását.

Tóth Edina szerint közös európai érdek, hogy a COVID-19 miatt bevezetett intézkedések enyhítése összehangolt módon történjen, „a vírus terjedését ugyanis nem lehet határok közé szorítani” – mutatott rá. A fideszes EP-képviselő szerint fontos, hogy a védőintézkedések megszüntetésekor szem előtt tartsuk az egységes piac integrált jellegét. Bár az időzítés és a konkrét módozatok tagállamonként eltérőek lesznek, alapvető̋ fontosságú, hogy közös keret álljon rendelkezésre” – emelte ki a néppárti politikus.

Az Európai Bizottság biztosa szerint a korlátozó intézkedések megszüntetésével kapcsolatos koordináció hiánya számos veszéllyel járhat, s ezek kiküszöbölésére, a megfékezésre irányuló intézkedések fokozatos megszüntetésére vonatkozóan a Bizottság egy európai ütemtervet, ún. exit-stratégiát terjesztett elő. Tóth Edina felszólalásában rámutatott: ahhoz, hogy sikeres legyen a hatályban lévő határellenőrzések megszüntetése az Unió belső piacán újabb kísérő intézkedések ötvözésére lenne szükség. Az EP-képviselő szerint a létfontosságú termékek és alapanyagok nem érik el rendeltetési helyüket, vagy jelentős késéssel érkeznek meg Európába. A tagállamok és a nemzetközi partnerek közötti verseny áremelkedéshez vezetett, s ez a szomorú tény is rávilágít a koordináció fontosságára a megfelelő ellátás EU-szerte történő̋ biztosítása érdekében.

A fideszes politikus felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Bizottság általános intézkedéseit szükséges célzott intézkedésekkel felváltani. A határok újranyitását a második szakaszban megfelelően kell biztosítani, és figyelembe kell venni a koronavírus EU-n kívüli terjedését és az újbóli behozatal veszélyeit. “Az átmeneti szakaszban azonban mindenképp fokozni kell az áruk akadálytalan áramlásának fenntartására és az ellátási láncok biztosítására irányuló erőfeszítéseket” – zárta felszólalását Tóth Edina.