Környezet és klímavédelem

Zökkenőmentes és méltányos átmenetet az alacsony kibocsátású uniós gazdaságba!

2020. 07. 02.

A mai napon az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottsága (ENVI) megszavazta a Méltányos Átállást Támogató Alapról szóló véleménytervezetét. Tóth Edina fideszes EP-képviselő, a téma néppárti felelőse üdvözölte a szavazás eredményét, kiemelte, hogy az energiaszektor új, innovatív környezetkímélő technológiákra való átállásának sikere kulcstényező az európai versenyképesség megőrzésében. Hozzátette: ahhoz, hogy az ágazaton belül jelentős eredményeket érhessünk el, fontos támaszkodnunk az alacsony kibocsátáshoz hatékonyan hozzájárulni képes, meglévő gázalapú és megújuló forrásokra is.

A kibocsátás-csökkentési törekvés erősítése különösen nagy terhet jelent az energia-szektor és az energiaintenzív ipari ágazatok számára. Az átállás során ezért figyelembe kell venni a tagállamok energiamixét meghatározó egyedi körülményeket és sajátosságokat, különösen a gazdasági és környezeti adottságokat” – fogalmazott a fideszes politikus. Hozzátette: az Európai Uniónak megfelelő intézkedéseket kell tennie, hogy el lehessen kerülni a fejlettebb és kevésbé fejlett régiók, országok közötti szakadék további mélyülését.

Tóth Edina elmondta, hogy a balliberális-zöld képviselők olyan javaslatot tettek, melynek értelmében nem jutna szerep a tiszta gáznak (hidrogén), ez a javaslat azonban semmiképp nem tesz jót az éghajlatváltozás elleni racionális törekvéseknek. „A magyar balliberális politikusoknak inkább azon kellene gondolkodniuk, hogy a klímavédelmi célok elérése érdekében Magyarország és az Európai Unió milyen területeken tud a legszorosabban együttműködni, szem előtt tartva a hazai vállalkozások lehetőségeit” – emelte ki az EP-képviselő. „Az éghajlatvédelmi erőfeszítéseinket azokra a területekre kell összpontosítani, amelyek a klímavédelem mellett erősítik energiafüggetlenségünket, rezsiköltségeket takarítanak meg, vagy egyéb gazdaságfejlesztési haszonnal járnak” – tette hozzá.

A téma további aktualitása, hogy intenzív szakaszba lépnek az új uniós költségvetéssel kapcsolatos tárgyalások, melyek szorosan kapcsolódnak a klímapolitikához is. „Álláspontunk szerint csak akkor lehet a Magyarország által is elfogadott ambiciózus uniós klímacélokat teljesíteni, ha ehhez megfelelő forrásokat kapnak azok az országok, amelyek már jól teljesítettek a klímavédelem területén, illetve ahol az egy főre jutó nemzeti jövedelem az európai átlag alatt van” – tette hozzá Tóth Edina.

Háttér:

A Méltányos Átállást Támogató Alap elsősorban az uniós régióknak nyújt majd támogatást. Támogatni fogja például a munkavállalókat a jövő munkaerőpiacához szükséges készségek és kompetenciák fejlesztésében, valamint segíti a kkv-kat, az induló vállalkozásokat és az inkubátorházakat abban, hogy új gazdasági lehetőségeket teremtsenek ezekben a régiókban. Az alap a tiszta energiára való átállást segítő beruházásokat is támogat majd, például az energiahatékonysággal összefüggésben.

Brüsszel, 2020. július 2.

További információ:

Tóth Edina irodája: +32-2-28-47602

https://toth.fidesz-eu.hu/hu/

http://fidesz-eu.hu/