Környezet és klímavédelem

Magyarország jó úton halad a szükségtelen hulladéktermelés felszámolása felé

2020. 07. 03.

Hölvényi György és Tóth Edina sajtóközleménye

Az Országgyűlés ma elfogadta az egyes egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatalának betiltásáról szóló törvényt, összhangban a könnyű műanyag hordtasakok, valamint az egyszer használatos műanyagok felhasználásának csökkentését célzó uniós irányelvekkel. Hölvényi György és Tóth Edina, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselői üdvözölték az időszerű hazai jogalkotást.

Hölvényi György, a nejlonzacskók használatának csökkentéséről szóló uniós irányelv európai parlamenti szövegezésének néppárti felelőse elmondta: „Magyarország korábban már jelentős eredményeket ért el ezen a területen, azonban a túlzott és szükségtelen hulladéktermelés visszaszorításához elengedhetetlen a most elfogadott törvény végrehajtása.” A ma elfogadott differenciált szabályozás lehetőséget ad a hatékony cselekvésre és átállásra, mind a lakosság, mind a gyártók esetében.

Különösen üdvözlendő azon biológiailag nem lebomló könnyű hordtasakok forgalomba hozatalának betiltása, amelyek helyett létezik más, többször használható, vagy környezetvédelmi szempontból kedvezőbb helyettesítő termék. A politikus aláhúzta, hogy a törvény hozzájárul a magyar hulladékgazdálkodási ágazat versenyképes fejlődéséhez, erősítve a környezettudatosságot és az innovatív szemléletmódot.

Hölvényi kiemelte: „Az új szabályok a nejlonhulladékok és az egyszer használatos műanyagok hatékony csökkentésén túl a környezettudatos vásárlói szokások kialakítását is ösztönözni fogják. Ezzel járulva hozzá egy tisztább, élhetőbb környezet megteremtéséhez. A paradigmaváltás megkezdődött, a hosszú távú megoldás a fogyasztók kezében van.”

Tóth Edina szerint az egyszer használatos műanyagok felett eljárt az idő mind gazdasági, mind környezetvédelmi szempontból. A mai döntés az üzleti élet szereplőinek és a fogyasztóknak egyaránt segíteni fog abban, hogy fenntarthatóbb alternatívákra álljanak át. A szabályozás ugyanis lehetővé fogja tenni a  vállalkozásoknak, hogy növeljék versenyképességüket a fenntartható termékek globális piacán.

„A magyar vállalkozásokat ösztönözni kell arra, hogy nagyobb értéket nyújtó, fenntarthatóbb megoldásokat keressenek, ami technológiai versenyelőnyt fog biztosítani számukra a globális versenytársaikkal szemben” – tette hozzá az EP-képviselő.

Háttér: Az egyes egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatalának betiltásáról szóló új törvény a 94/62/EK irányelvnek a könnyű műanyag hordtasakok felhasználásának csökkentése tekintetében történő módosításáról szóló, 2015. április 29-i (EU) 2015/720 európai parlamenti és tanácsi irányelvnek és az egyes műanyagtermékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről szóló, 2019. június 5-i (EU) 2019/904 európai parlamenti és tanácsi irányelvnek való megfelelést szolgálja. A könnyű műanyag hordtasakokról szóló irányelv megalkotása során az Európai Parlament tárgyalódelegációjában a néppárti (EPP) képviselőcsoportot Hölvényi György képviselte.