Belső piac és fogyasztóvédelem

A védekezés sikerét emberéletekben mérjük, ezért nem elegendő a koronavírus országon belüli terjedését gátolni, hanem a járvány utánpótlási vonalait is szükséges elvágnunk

2020. 09. 15.

Az Európai Parlament (EP) plenáris ülése a mai napon vitát rendezett a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos egészségügyi értékelések és kockázati besorolások uniós koordinálásáról, továbbá a schengeni térségre és az egységes piacra gyakorolt következményekről. Tóth Edina fideszes EP-képviselő úgy véli, hogy a járványügyi helyzet gyakori változása miatt az uniós belső piaci koordinációnak meg kell újulnia, alkalmazkodva a megváltozott körülményekhez. Az Európai Bizottság által javasolt harmonizált megközelítés helyett azonban a hatékony tagállami egészségvédelemre és határvédelemre kell törekedni, az Uniónak pedig együtt kell működnie a tagállamokkal annak érdekében, hogy támogassa és összehangolja az intézkedéseket.

Tóth Edina plenáris felszólalásában kiemelte: „a járványügyi helyzet az elmúlt időszakban az unió számos országában kedvezőtlenül alakult, ezért döntött több tagállam úgy, köztük Magyarország is, hogy a már sikeresen alkalmazott intézkedéseket ismét bevezeti.”

A plenáris vita során több EP-képviselő is szót emelt a tagállami korlátozó intézkedések, többek közt a határzárak hatékonysága ellen. Tóth Edina az aggodalmakra válaszul rámutatott, hogy „teljes mértékben alaptalannak tartja az aggályokat, mivel a határforgalmat és a beutazást érintő korlátozások nem lépik túl a Schengeni határ-ellenőrzési kódexben meghatározott, a veszély elhárításához feltétlenül szükséges mértéket”. A néppárti politikus kiemelte: „Minden tagállam saját felelőssége az általa megfelelőnek tartott határzárt érintő intézkedések meghozatala”. A védekezés sikerét emberéletekben mérjük, ezért nem elegendő a vírus országon belüli terjedését gátolni, hanem a járvány utánpótlási vonalait is szükséges elvágnunk. „A harmonizáció az uniós intézmények lassúsága miatt pedig nem lehet megoldás” – tette hozzá.

Magyarország továbbra is elkötelezett marad a schengeni övezet teljes körű működésének fenntartása mellett, és partnerként fog tevékenykedni a célkitűzésekben. „A második hullám alatt is azonban az emberek egészségének és életének védelme a legfontosabb, s e védelmet a tapasztalatokra alapozva csak a tagállamok tudják kellőképp biztosítani” – zárta hozzászólását a fideszes politikus.

Brüsszel, 2020. szeptember 15.

További információ:

Tóth Edina irodája: + 32 2 28 45602

https://toth.fidesz-eu.hu/hu/

http://fidesz-eu.hu/