Környezet és klímavédelem

Igazságos részesedést Magyarországnak a Méltányos Átállási Alapból!

2020. 09. 17.

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén megszavazta a Méltányos Átállási Alappal kapcsolatos jelentését. Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációjának vezetője és Tóth Edina, a téma egyik néppárti felelőse üdvözölték a szavazás eredményét, de komoly fenntartásaiknak is hangot adtak.

„Az uniós klímavédelmi célok elérését szolgáló Méltányos Átállási Alap költségvetéséből Magyarország részesedése jelenleg nagyon alacsony (1,2-1,3% körüli), ilyen költségvetéssel nem lehet elérni a rendkívül ambiciózus uniós klímavédelmi célokat. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy a források esetleges bővülése a tárgyalási folyamat során semmiképpen ne a kohéziós vagy a mezőgazdasági források rovására történjen” – hívta fel a figyelmet Deutsch Tamás. A fideszes politikus szerint az Alapnak akkor lenne igazi hozzáadott értéke, ha az energiaátállást támogatná az azt követő adaptáció helyett, vagyis olyan célokat, melyeket a Kohéziós Politika nem tud támogatni.

„Az energiaszektor környezetkímélő technológiákra való átállásához hatékonyan tudnak hozzájárulni a gázalapú energiaforrások” – hangsúlyozta Tóth Edina. A fideszes képviselő szerint a klímavédelmi célok elérésében a tiszta gáznak (hidrogénnek) fontos szerepe van, ezért előremutató, hogy ez az irány megjelenik a parlamenti jelentésben is. „Az uniós klímavédelmi, kibocsátás-csökkentési célok elérése nagy terhet ró az energiaszektorra és az energiaintenzív ipari ágazatokra, ezért nagyon fontos, hogy az átállás folyamatában megfelelően figyelembe legyenek véve a tagállami energiamixeket meghatározó egyedi körülmények, gazdasági és környezeti adottságok” – emelte ki Tóth Edina.

A fideszes képviselők felhívták a figyelmet, hogy Magyarország már számos erőfeszítést tett a klímavédelem érdekében, például kivezette az erőművi széntüzelés nagy részét, mindössze egy jelentős lignites erőművet működésben hagyva.

„Az azonban továbbra is elfogadhatatlan, hogy az Alap elosztási kulcsa, az alacsony magyar részesedés nem tükrözi Magyarország kibocsátás-csökkentés területén tett erőfeszítéseit és elért eredményeit” – hangsúlyozta Tóth Edina és Deutsch Tamás.