Környezet és klímavédelem

Megvédjük a rezsicsökkentést! Alacsony energiaárak nélkül nem lehet sikeres az Európai Unió klímaterve

2020. 09. 28.

Az Európai Parlament (EP) Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottságának (ENVI) mai ülésén a képviselők  eszmecserét folytattak Frans Timmermans-szal, az Európai Bizottság ügyvezető alelnökével az  Európai Unió 2030-ra vonatkozó éghajlatvédelmi törekvésének fokozásáról.  Frans Timmermans kijelentette, hogy mielőbb szigorítani kell az EU klímacéljait, ezért legalább 55 százalékkal kellene csökkenteni 2030-ig az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest. Tóth Edina, fideszes EP-képviselő felszólalásában üdvözölte az ambiciózus terveket, ugyanakkor rámutatott, hogy az éghajlat-politikai intézkedéseket úgy kell végrehajtani, hogy a rezsiköltségek minél alacsonyabbak legyenek a polgárok számára – azaz a rezsiköltségek ne emelkedjenek és gazdasági hasznot is hozzanak.

Frans Timmermans, a holland biztos kiemelte, hogy az unió klímasemlegességi céljának 2030-ig történő elérése uniós szinten csak akkor lehetséges, ha minden ország teljes mértékben és időben hozzájárul az éghajlatváltozás mérsékléséhez és az ahhoz való alkalmazkodáshoz.

Tóth Edina  felszólalásában a gazdasági versenyképesség kérdését emelte ki: “Az európai gazdaság versenyképességének növeléséhez elengedhetetlen az energiaárak csökkenése, a rezsiköltségek alacsony szinten tartása”. A fideszes politikus felszólalásában példaként említette a magyar gázpiacot, ahol a fogyasztók korábban az uniós átlag felett fizettek a gázért. „A változást a magyar kormány intézkedése, a rezsicsökkentés hozta meg, hiszen a magyar gazdaságpolitika célja, hogy az embereknek, a családoknak minél több pénz maradjon a zsebükben” – tette hozzá.

Az Európai Bizottság képviselője felhívta a figyelmet, hogy az ún. klímarendelet előnyei csak akkor jelentkeznek, ha minden szereplő igyekszik hozzájárulni a közös célokhoz. A képviselői aggodalmakra Timmermans biztos a konkrét válaszadás elől kitérve azonban úgy reagált, hogy a támogatni kívánt területek és technológiák mindegyike a jövőbeni klímasemlegesség biztosítását célzó intézkedéseket erősíti, összhangban a Párizsi Megállapodással.

Tóth Edina szerint az intézkedéseknek összhangban kell lenniük az éghajlatvédelmi céllal, és az éghajlat-politikai intézkedéseket úgy kell végrehajtani, hogy a költségeik minél alacsonyabbak legyenek a polgárok számára és gazdasági hasznot hozzanak. „A hatásvizsgálatok készítése mellett, fontos azt is szem előtt tartani, hogy a koronavírus-válságnak eddig nem látott gazdasági, társadalmi és környezeti következményei vannak, amelyek maguk is befolyásolják azokat az intézkedéseket, melyeket a klímaváltozás mérséklésére fognak hozni” – fejtette ki véleményét Tóth Edina.