Környezet és klímavédelem

Hatékony klímavédelmet irreális előírások helyett!

2020. 10. 08.

Az Európai Parlament (EP) elfogadta azt az előterjesztést, melynek célja, hogy Európa 2050-re klímasemlegessé váljon. Az EP baloldali többsége – köztük a DK, a Momentum, az MSZP és a Jobbik képviselői – által erőltetett, az üvegházhatású gázkibocsátás 2030-ig tervezett csökkentésére vonatkozó új előírások kapcsán Tóth Edina fideszes EP-képviselő kiemelte: szívből támogatjuk a klímasemlegesség célkitűzését, de a nemzetgazdaságok növekedését gátló, irreális baloldali elképzelések helyett környezet- és emberbarát klímavédelmi intézkedésekre van szükség. Az áterőltetett előírások óriási kiadásokkal járnak és hatalmas terheket rónak a magyar családokra és gazdaságra. „Mindent meg fogunk tenni, hogy továbbra is alacsonyan tartsuk a magyar családok rezsikiadásait, hiszen a hazai rezsiköltségek Európában a legalacsonyabbak között vannak. Azonban, ha az áramtermelést az áterőltetett irreális előírások szerint kellene átalakítani, úgy a magyar családok áramszámlája akár 30-40 százalékkal is emelkedne” – mutatott rá a néppárti politikus.

Tóth Edina fideszes EP-képviselő plenáris felszólalásában kiemelte: Magyarország a klímaváltozás elleni küzdelemben mindig a kiemelkedő teljesítményt nyújtó tagállamok között volt, kellően nagyratörő, ugyanakkor megvalósítható célkitűzésekkel. A baloldal által áterőltetett irreális új előírásokat azonban nem lehet támogatni. „Támogatjuk a reális célkitűzéseket, de a nemzetgazdaságok növekedését gátló, irreális baloldali elképzelések helyett környezet- és emberbarát klímavédelmi intézkedésekre van szükség” – tette hozzá.

A néppárti politikus emlékeztetett: a magyar Országgyűlés határozatban már megerősítette Magyarország klíma- és természetvédelmi akciótervét, valamint a kapcsolódó klíma- és energiapolitikai stratégiákat, amelyek átfogóan rögzítik az éghajlatváltozás megfékezésével, az alkalmazkodás erősítésével, a hazai energiamix átalakításával, az energiahatékonyság növelésével és az áramtermelés dekarbonizációjával összefüggő célokat és feladatokat. Ebben a dokumentumban is megerősítettük: Magyarország célja, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátását csökkentve 2050-re az ország elérje a teljes klímasemlegességet – mutatott rá.

A fideszes EP-képviselő sajnálatát fejezte ki, hogy az Európai Bizottság legújabb hatástanulmánya nem mutatta be a kibocsátáscsökkentés egyes tagállamokra vonatkozó hatását. Emlékeztetett: részletes modellezést kell elvégezni, amihez megfelelő idő kell. A fideszes politikus szerint a klímacélok elérése mellett mindannyiunk felelőssége, hogy alacsonyan tartsuk a magyar családok rezsikiadásait, hiszen a hazai rezsiköltségek Európában a legalacsonyabbak között vannak. „Ragaszkodunk ahhoz, hogy ne a családokkal fizettessék meg a költségeket a klímarombolók helyett, s el kell kerülni az élelmiszerek vagy az energia árának emelkedését! Ahhoz, hogy teljesüljön a klímasemlegességi cél, minden gazdasági ágazatnak cselekednie kell, viszont azt sem engedhetjük meg, hogy az ipari szereplők ellehetetlenüljenek” – tette hozzá.

„Kiemelten fontosnak tartom, hogy mindannyian tiszta, egészséges környezetben éljünk. Fontos azonban az is, hogy nemzeti szinten is végre lehessen hajtani az uniós klímavédelmi intézkedéseket, s a tagállamok által is elfogadott célirányos lépéseket – megfelelő és méltányos uniós finanszírozás mellett – egy működőképes, egységes keretbe foglaljuk” – zárta hozzászólását Tóth Edina.

Brüsszel, 2020. október 8.