Közegészség és élelmiszer-biztonság

A jövőben nagyobb hangsúlyt kell fektetnie az Európai Uniónak az egészségügyre!

2020. 11. 12.

Az Európai Parlament (EP) ma délelőtti plenáris ülésén a képviselők két, egészségügyet érintő témában folytattak intenzív eszmecserét. Elsőként került sor az EU az egészségügyért program megvitatására, amely az uniós egészségügyi politika új fejezetét nyitja meg azzal a céllal, hogy az Európai Unió a tagállamokkal szorosan együttműködve a jövőben biztosítani tudja az európai polgárok egészségének védelmét és hozzájáruljon az európai polgárok egészségügyi ellátásának javulásához. Ezt követően az Európai Bizottság tájékoztatta az Európai Parlamentet a Covid19-védőoltások beszerzésével kapcsolatos legfrissebb információkról.

Tóth Edina fideszes EP-képviselő plenáris felszólalásában emlékeztetett, hogy több hónapja van jelen a koronavírus az életünkben és sokunk számára a világjárvány világított rá arra, hogy milyen fontos az egészségünk és mindent meg kell tennünk az egészségünk védelme érdekében. „Ehhez azonban tettekre, ambiciózus célokra és programokra van szükség. Kijelenthetjük, hogy nagyobb hangsúlyt kell helyezni az egészségügyre, mint eddig bármikor és sokkal gyorsabban kell reagálni az előre nem látható egészségügyi veszélyekre”- hangsúlyozta a képviselő.  A fideszes EP-képviselő rámutatott, hogy az EU az egészségügyért (EU4Health) program és az Európai Bizottság által tegnap bemutatott Európai Egészségügyi Unió együttesen képes lehet arra, hogy az uniós intézmények a tagállamokkal szorosan együttműködve a jövőben biztosítani tudja az európai polgárok egészségének védelmét és hozzájáruljon az európai polgárok egészségügyi ellátásának javulásához.

A néppárti politikus felszólalásában üdvözölte az EU az egészségügyért (EU4Health) programban rendelkezésre álló pénzügyi keretösszeget, azonban felhívta a figyelmet, hogy „a program sikere szempontjából elengedhetetlen, hogy minden tagállam azonos mértékben élvezze a program előnyeit, ezért kulcsfontossággal bír az arányos földrajzi elosztás”. 

Tóth Edina zárásként elmondta, hogy pártcsaládja, az Európai Néppárt is aktívan részt vett az Európai Egészségügyi Unió kezdeményezés kidolgozásában  és Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő hangzatos kijelentéseivel ellentétben a Fidesz-KDNP európai parlamenti küldöttsége a magyar emberek érdekeit szem előtt tartva támogatta a frakcióközi kezdeményezést. Fontos azonban azt is megjegyezni, hogy az egészségügy tagállami hatáskör és ez a jövőben sem lehet másként.

Stella Kyriakides, az egészségügyért felelős európai biztos beszámolója során tájékoztatta a képviselőket a védőoltások beszerzésével kapcsolatos legfrissebb fejleményekről, kiemelve, hogy az Európai Bizottság engedélyezi a rendkívül ígéretes Pfizer- és a BioNTech-vakcina beszerzését és a vállalatokkal megkötött szerződés mintegy 300 millió adag, koronavírus elleni oltóanyag beszerzését teszi lehetővé. Mindez alátámasztja azt a kijelentést amelyet Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke tett egy keddi interjú során, miszerint a vakcina belátható közelségben van.