Közegészség és élelmiszer-biztonság

Hatékonyabb uniós fellépést egészségügyi szükséghelyzet esetén!

2021. 03. 09.

Az Európai Parlament ma délelőtti plenáris ülésén a képviselők eszmecserét folytattak az EU az egészségügyért programról (EU4Health). A program az uniós egészségügyi politika új fejezetét nyitja meg azzal a céllal, hogy az Európai Unió a tagállamokkal szorosan együttműködve a jövőben biztosítani tudja az európai polgárok egészségének védelmét és hozzájáruljon az európai polgárok egészségügyi ellátásának javulásához.

Tóth Edina fideszes EP-képviselő plenáris felszólalásában elmondta: „A jelenlegi világjárvány olyan egészségügyi válság, mely korábban soha nem tapasztalt káros hatással van társadalmunkra, és le kell vonni a tanulságokat ahhoz, hogy megerősödve kerüljünk ki belőle. Az EU az egészségügyért program minderre lehetőséget biztosíthat. A tagállami hatáskör teljes körű tiszteletben tartása mellett az Európai Uniónak meg kell erősítenie koordinációs tevékenységét annak érdekében, hogy hatékonyan tudjon fellépni bármilyen egészségügyi szükséghelyzet esetén”.

„Nem szabad engedni, hogy a kudarcba fulladt vakcinabeszerzéshez hasonló lassúság jellemezze a program végrehajtását. Fontos, hogy hatékonyan járjunk el annak érdekében, hogy támogassuk az egészségügyi és az ellátórendszerek  szükséges átalakítását, a rákellenes küzdelmet, a gyógyszerhiány okozta problémák kezelését és a digitális egészségügy fejlesztését” – hívta fel a figyelmet felszólalásában Tóth Edina.

Háttér: Az EU az egészségügyért program a korábbi uniós egészségügyi programokhoz hasonló jellemzően közvetlen bizottsági irányítású alap, amelyből uniós szintű fellépések finanszírozása lehetséges. A rendelet szerint a program általános céljai a lakosság védelme a határon átnyúló egészségügyi veszélyekkel szemben, a gyógyszerekhez, orvostechnikai eszközökhöz és egyéb válsághoz kapcsolódó termékek hozzáférhetőségének, megfizethetőségének támogatása, ideértve az innováció támogatását és a tagállami ellátórendszerek megerősítése (humánerőforrás képzése, digitális átalakítás).

Brüsszel, 2021. március 9.