Közegészség és élelmiszer-biztonság

Példaértékű a magyarországi oltási kampány!

2021. 04. 26.

Az Európai Tanács 2021. március 25–26-i ülésének következtetéseiről folytatott vitát ma délután az Európai Parlament (EP) plenáris ülése. Tóth Edina fideszes EP-képviselő a vita során hangsúlyozta, hogy bár az Európai Bizottság uniós oltóanyag stratégiája hangzatos szlogennel indult, a Brüsszel által irányított központosított beszerzési eljárás azonban megbukott. Ezzel szemben a határozott tagállami intézkedések, ahogy a magyar kormány nemzetközileg elismert oltási stratégiája is mutatja, közelebb vezet a megoldáshoz!

Tóth Edina elmondta: „Teljes mértékben egyetértek az Európai Tanács következtetéseivel, valóban fel kell gyorsítani az oltási folyamatot”. A fideszes politikus felszólalásában rámutatott, hogy a koronavírus elleni harcban fontos szerepet játszanak a nemzetállamok által meghozott intézkedések és a vírusra adott nemzeti válaszlépések. Ezt erősíti a WHO európai igazgatójának nyilatkozata is, miszerint a magyar oltási kampány példaértékű egész Európában. „Úgy vélem, hogy most ilyen határozott intézkedésekre van szükség, a tagállamoknak igenis mindent meg kell tenniük a vakcinabeszerzést illetően, hogy megfelelő szintű legyen az átoltottság” – hangsúlyozta az EP-képviselő.

„Illő szerénységgel ajánlom a magyar tapasztalatokat mindenki figyelmébe, mert  ami nekünk Magyarországon sikerült, az minden tagállamban sikerülhet: szülessenek határozott döntések, legyen elegendő vakcina és legyen gyors az oltakozás! – zárta felszólalását a politikus.

Brüsszel, 2021. április 26.