Digitális egységes piac

A tudomány és az innováció a sikeres válságkezelés alapja

2021. 04. 27.

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén jóváhagyta az Európai horizont kutatási és innovációs keretprogram elindítását. Gyürk András fideszes EP-képviselő hozzászólásában elmondta, hogy előremutató döntés született, melynek eredményességét három tényező – az ambíciók nagysága, az intézményi háttér ereje és a földrajzi egyensúly elve – mentén érdemes megítélni.

Gyürk András szerint a kutatási ismeretek és innovációs készségek az Európai Unió legfőbb erőforrásai a koronavírus-járvány okozta válság utáni időkre. „Ezért örömteli, hogy az újonnan induló közel 100 milliárd euró keretköltségvetéssel rendelkező Európai horizont a világ legtekintélyesebb kutatási és innovációs programja lesz. Ez az ambíciószint szükséges ahhoz, hogy a tudomány megfelelő módon tudja segíteni gazdaságaink és mindennapi életünk létfontosságú fejlődését, valamint a váratlan válságok kezelését.” – hangsúlyozta a fideszes képviselő.

A források azonban csak jól működő, rugalmas intézmények révén hasznosulhatnak. Egy ilyen jó példa a budapesti székhelyű Európai Innovációs és Technológiai Intézet. Az Intézettel kapcsolatban Tóth Edina fideszes EP-képviselő úgy véli, hogy elő kell segíteni és meg kell erősíteni az európai innovációs társulások közötti együttműködést, illetve biztosítani kell a széleskörű földrajzi lefedettséget a regionális egyenlőtlenségek áthidalása és az innovációs szakadék megelőzése érdekében.

Előremutató továbbá, hogy az Európai horizont programban hangsúlyosan megjelenik a források elosztása kapcsán a földrajzi egyensúly elve. „Korunk nagy kihívásaival egy egységes Európai Unió tud szembenézni, amihez minden tagállami tudományos képesség támogatására szükség van. Ezért nagy eredmény, hogy a Magyarország számára fontos kutatás-fejlesztési és innovációs alprogramok mindegyikénél sikerült többletforrásokat szerezni. Ez a megállapodás a magyar tudományos közösség győzelme is a „fukar” tagállamokkal szemben.” – mondta el Gyürk András.

Brüsszel, 2021. április 27.