Környezet és klímavédelem

Elfogadhatatlan, hogy Brüsszel a polgárokkal fizettetné meg a zöld átállás költségeit

2021. 05. 06.

Az EU kibocsátás-kereskedelmét szabályozó rendszerét (ETS – Emission Trading System) hosszú ideje húzódó heves viták kísérik. A Politico által a témában szervezett konferencián Diederik Samsom, Frans Timmermans, az Európai Bizottság európai zöld megállapodás végrehajtásáért felelős ügyvezető alelnökének kabinetfőnöke az  Európai Unió 2030-ra vonatkozó éghajlatvédelmi törekvéseiről beszélve megerősítette, hogy a Bizottság júliusban bemutatja az ETS épületekre és közlekedésre vonatkozó tervét. Samsom elismerte, hogy ez az intézkedés “a szegény embereket fogja sújtani”, akik “megnövekedett rezsi- és üzemanyag-számlákkal fognak szembesülni”. Tóth Edina EP-képviselő szerint elfogadhatatlan a Bizottság terve, véleménye szerint az éghajlat-politikai intézkedéseket úgy kell végrehajtani, hogy a rezsiköltségek minél alacsonyabbak legyenek a polgárok számára – azaz a költségek ne emelkedjenek és gazdasági hasznot is hozzanak.

Az Európai Bizottság terveire reagálva Tóth Edina kiemelte, hogy az európai gazdaság versenyképességének növeléséhez elengedhetetlen a rezsiköltségek alacsony szinten tartása. Az Európai Bizottság szerint ezzel szemben az “árnövekedés elkerülhetetlen, és a hatékonyságról szól”.

Az EP-képviselő szerint az zöld átállás sikeres kivitelezése elképzelhetetlen az emberek támogatása nélkül, melynek egyik feltétele az alacsony háztartási energiaárak megléte. „Példa erre a magyar gázpiac, ahol a fogyasztók korábban az uniós átlag felett fizettek a gázért. A változást a magyar kormány intézkedése, a rezsicsökkentés hozta meg, hiszen a magyar gazdaságpolitika célja, hogy az embereknek, a családoknak minél több pénz maradjon a zsebükben” – tette hozzá.

A fideszes politikus úgy véli, az Európai Bizottság a kibocsátás-kereskedelmi rendszer felülvizsgálata révén ellehetetlenítené a rezsicsökkentést. Tóth Edina szerint a Bizottságnak a korlátozó intézkedések helyett inkább támogatni kellene a tagállamokat a cél elérésében. „A megoldás a zöld átmenetbe való több beruházás és nagyobb európai finanszírozás” – tette hozzá.

Háttér: Az Európai Unió kibocsátás-kereskedelmi rendszere (EU ETS) a világ első és máig legnagyobb, az üvegházhatást okozó gázkibocsátás csökkentésére létrehozott kereskedelmi rendszer. A rendszer működésének lényege, hogy minden évben a CO2 kibocsátás csökkentésére vonatkozó egységet (kvótát) bocsátanak a létesítmények rendelkezésére, mellyel kereskedhetnek.

Az Európai Bizottság a zöld megállapodás keretében az ETS reformját kezdeményezi, megfontolva, hogy kiterjeszti azt a közlekedés és épületek CO2-kibocsátására is.