Belső piac és fogyasztóvédelem

Az Európai Bizottságnak valós problémákra valódi megoldásokat kell javasolnia

2021. 05. 19.

Az Európai Parlament plenáris ülése ma vitatta meg az Európai Bizottság által felülvizsgált uniós iparstratégiát. Gyürk András fideszes EP-képviselő a vita során hangsúlyozta: fontos dokumentumról van szó, ami helyesen ismeri fel az európai ipar és az energetikai ágazat problémáit, azonban megoldási javaslatai nem elégségesek. Tóth Edina EP-képviselő plenáris felszólalásban a vállalkozások nehéz helyzetére mutatott rá: az EU nem tett eleget a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak kezelése érdekében. „Helyi és nemzetközi szinten is strukturált és kiszámítható szabályozási és támogató környezetre van szükség ezért javítani kell a vállalkozások versenyképességén” – emelte ki a fideszes képviselő.

Hozzászólásában Gyürk András jelezte, hogy a koronavírus-járvány évtizedek óta nem látott kihívást jelent az európai ipar, egyúttal az energiaszektor számára. „Az elmúlt egy év tanulságainak azonosítása és a megfelelő következtetések levonása érdekében időszerű az egy éve kidolgozott iparstratégia felülvizsgálata. A problémák megfelelő meghatározása ellenére az Európai Bizottság nem tudott egy koherens víziót és egy ahhoz kapcsolódó szakpolitikai intézkedéscsomagot kialakítani” – hívta fel a figyelmet a fideszes képviselő.

„Örömteli, hogy az európai energiapiac fennakadások és üzemzavarok nélkül tudott megbirkózni a koronavírus okozta nehézségekkel. Azonban a megújuló energiaforrások térnyerésével a villamosenergia átviteli rendszerirányítóknak növekvő szabályozási nehézségekkel kell szembenézniük, amiről az iparstratégia nem vesz kellő mértékben tudomást. Az energiaintenzív iparágak versenyképességének megőrzése csak elegendő helyben előállított energiával képzelhető el. Ezért minden klímabarát energiaforrásra, így az atomenergiára is hosszú távon szükség van” – mondta el Gyürk András.

Tóth Edina EP-képviselő plenáris felszólalásában aggodalmát fejezte ki, hogy a felülvizsgált iparstratégia továbbra sem tükrözi kellőképp a járvány kis- és középvállalkozásokra gyakorolt hatását. A fideszes EP-képviselő szerint az európai ipar a kutatásba és az innovációba történő jelentős beruházásokat igényel, ezért mindenképp további támogatást kellene nyújtani a digitalizációhoz és a környezetbarát technológiák bevezetéséhez. „Támogatni kell a vállalkozásainkat a válság leküzdésében, s törekedni kell az európai ipar rekonstrukciójára és egyben a koronavírus-járvány miatti átalakítására. A tervezett beruházások ehhez nem elegendőek, szükség lesz további befektetésekre, különösen a környezetbarát projektek finanszírozásánál” – mutatott rá a fideszes politikus.

Brüsszel, 2021. május 18.