Belső piac és fogyasztóvédelem

Magas színvonalú fogyasztóvédelmet az EU-ban!

2020. 11. 23.

Az Európai Parlament (EP) mai plenáris ülésén a képviselők két fogyasztóvédelmet érintő témában folytattak eszmecserét. Az Európai Unió (EU) egységes piacának fenntarthatóságáról szóló parlamenti jelentés mellett megvitatták az EU új fogyasztóügyi stratégiáját. A jelentések célja, hogy kezeljék a koronavírus-járvány miatt felmerült új kihívásokat a fogyasztói jogok terén, továbbá kellő hangsúlyt fektessenek a globalizáció miatt növekvő jelentőségű nemzetközi együttműködésre és a következetes fellépésre a fogyasztói jogok és környezetvédelem terén. Tóth Edina, a Fidesz-KDNP EP-képviselője üdvözölte az új javaslatokat. Elmondta, hogy időszerű az uniós fogyasztóvédelmi szabályok modernizálása annak érdekében, hogy megfeleljenek a jelenlegi kihívásoknak.

A néppárti politikus plenáris felszólalásában rámutatott: az új fogyasztóügyi stratégia megpróbál választ adni a napjaink Uniójában felmerülő fontos fogyasztóvédelmi kérdésekre. Nem szabad azonban azt sem figyelmen kívül hagyni, hogy a piacok a koronavírus-járvány hatásai miatt ismét tovább fejlődnek, és gyorsan változnak. Tóth Edina ezért úgy véli, hogy a fogyasztóvédelmi jognak rugalmasnak kell lennie annak érdekében, hogy releváns és hatékony tudjon maradni a fogyasztók új területen felmerülő problémáinak kezelésére. „A szabályok csak akkor lehetnek eredményesek, ha lehetővé teszik a fogyasztók számára, hogy jogsértés esetén könnyedén jogorvoslathoz jussanak, és ha azokat a nemzeti hatóságok végrehajtják és végre is tudják hajtani!” – tette hozzá.

Tóth Edina a belső piac fenntarthatóságával kapcsolatban kiemelte: a termékek élettartama meghosszabbításának egy olyan gazdasági modell kialakulásához kell hozzájárulnia, amelynek alapját a fogyasztók és az ipar szükségletei, illetve a környezetvédelmi szükségszerűségek közötti egyensúly képezi. „A termelési, értékesítési és fogyasztási módoknak a termékek élettartamának meghosszabbítását célzó újragondolásával lehetőség nyílhat az európai piaci tevékenységek fellendülésére” – emelte ki a néppárti EP-képviselő.