Környezet és klímavédelem

A klímavédelem költségeit nem a polgárokkal, hanem a klímarombolókkal kell megfizettetni

2021. 06. 09.

Az Európai Parlament plenáris ülésén a május 24-25-i Európai Tanács következtetéseiről tartott vitát. Tóth Edina fideszes EP-képviselő felszólalásában üdvözölte az uniós tagállamok elkötelezettségét a klímaváltozás elleni harcban illetve vállalásaikat a 2050-es európai karbonsemlegesség érdekében. Emlékeztetett azonban: a klímavédelem terheit nem az állampolgárokkal, hanem a klímarombolókkal  kell megfizettetni.

A fideszes politikus plenáris felszólalásában felhívta a figyelmet arra, hogy le kell fektetni a legfontosabb alapelveket a klímavédelmi célok elérésére érdekében teendő további lépések előtt: a klímasemlegesség elérése nem róhat további terheket a polgárokra, helyettük a klímaromboló nagyvállatoknak kell fizetniük. Hangsúlyozta: fontos, hogy az új szabályok bevezetése nem eredményezheti az energia-, élelmiszer-és üzemanyagárak emelkedését. Emlékeztetett továbbá: a szén-dioxid kibocsátás mérsékléséhez mindezek mellett elengedhetetlen a technológia-semlegesség elvének tiszteletben tartása.

Az EP-képviselő kiemelte, hogy Magyarország ellenzi azt az elképzelést, amely szerint a lakóházak energiahasználatát is bevonnák a kibocsátás-kereskedelmi rendszerbe, az ugyanis a háztartásokat jelentős terhek megfizetésére kötelezné. Úgy véli, hogy a Bizottság előzetes tervei ismertetésével nem járt el felelősségteljesen. „Az uniós jogalkotási javaslat bemutatása előtt mindenképp alapos hatásvizsgálatokra van szükség a kérdésben, s csakis ennek ismertében lehet érdemben tárgyalni, illetve bármiféle vállalást tenni” – tette hozzá.