Környezet és klímavédelem

A terhek felelőtlen növelése helyett teljesíthető célokkal a biodiverzitásért!

2021. 06. 09.

Az Európai Parlament (EP) elfogadta álláspontját a 2030-ig szóló új uniós Biodiverzitás Stratégiáról. Tóth Edina fideszes EP-képviselő kiemelte: a biodiverzitás, a biológiai sokféleség tiszteletben tartása elengedhetetlen, ugyanakkor az EP jelentése jelenlegi formájában nem teremti meg a fenntarthatóság környezeti, gazdasági és társadalmi feltételei közötti egyensúlyt. Hangsúlyozta, a biodiverzitási stratégiát úgy kell megvalósítani, hogy az lehetőséget és ne növekvő terheket jelentsen a magyar agrárium szereplőinek, ami az élelmiszerárak jelentős emelkedését is eredményezheti. Hozzátette: Magyarország számára kizárólag jól átgondolt, az európai mezőgazdaság számára teljesíthető célok és szabályok fogadhatóak el. Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő szerint az EU nem kényszeríthet olyan vállalásokat a gazdáinkra, melyek minden tudományos alapot nélkülöznek. A Bizottság nem járt el felelősségteljesen, mivel hatástanulmány nélkül tette közzé javaslatát. „Csakis ennek ismertében lehet érdemben tárgyalni, illetve bármiféle vállalást tenni” – tette hozzá a fideszes politikus.

A 2030-ig szóló új uniós Biodiverzitás Stratégia kimondja, hogy az EU területének 30%-ának védett természeti területnek, 25%-ának pedig ökológiai gazdálkodás alatt álló területnek kell lennie.Tóth Edina az EP-nek a stratégiára vonatkozó álláspontja kapcsán hangsúlyozta: a biodiverzitás hanyatlásának megállítására irányuló munka és erőfeszítések támogatandók. Ennek megvalósításához azonban először az uniós gazdálkodók számára kell megteremteni a lehetőséget arra, hogy eleget tudjanak tenni a jelentésben megfogalmazott szigorú biogazdálkodási vállalásoknak. „A jelentésben megjelenő európai baloldali javaslatok ellehetetleníthetik a magyar gazdák munkáját, ez pedig az élelmiszerárak jelentős növekedését is maga után vonhatja. A megfogalmazott követelmények nehezen teljesíthetőek, rugalmas megoldások és módszerek hiányában pedig nemcsak az uniós versenyképességet, de akár az élelmiszerbiztonságot is veszélyeztethetik” – tette hozzá.

Hidvéghi Balázs szerint nem engedhetjük meg az élelmiszer és alapanyag árak drasztikus emelkedését. A fideszes politikus kiemelte, hogy az erdészet vonatkozásában rossz sorrendben születnek a döntések: először az új uniós Erdészeti Stratégia kialakítására lett volna szükség, azonban most ennek hiányában kész tények elé állítják az erdészeinket. A fenntartható erdőgazdálkodás hozzájárul az erdők biológiai sokféleségének megőrzéséhez. „Magyarország elkötelezett a fenntartható erdőgazdálkodás iránt. Úgy gondoljuk, hogy az erdők multifunkcionális szerepét kell erősíteni az EU klímavédelmi és biodiverzitás célkitűzéseinek eléréséhez. Magyarország célja például az erdő és a fával borított területek 2030-ig 27%-ra történő növelése. Az EP jelentése nem ezen céloknak megfelelően tünteti fel a fenntartható erdőgazdálkodást” – tette hozzá.

A fideszes EP-képviselők szerint az érintettekkel történő eszmecsere kulcsfontosságú. „El kell kerülni az olyan intézkedéseket, melyek csökkentenék az uniós versenyképességet, veszélyeztetnék az élelmiszer ellátást, illetve a vidéki területek elnéptelenedését idéznék elő” – hangsúlyozták az EP-képviselők.