Környezet és klímavédelem

A környezetvédelem az EU-Ukrajna együttműködés hangsúlyos elemét kell képezze!

2021. 06. 29.

Bocskor Andrea és Tóth Edina, a Fidesz EP-képviselői májusban írásbeli kérdést intéztek Virginijus Sinkeviciushoz, a Környezetvédelemért, az óceánokért és a halászatért felelős biztoshoz a Tisza határokon átnyúló hulladékszennyezettségével kapcsolatban, kiemelve az ukrajnai hiányosságokat.  A biztos válaszában kifejtette, hogy a hulladékgazdálkodás és a vízgazdálkodás kérdése az Ukrajnával folytatott kétoldalú együttműködés központi eleme. Hangsúlyozta, hogy az ukrán jogszabályokat közelíteni kell az uniós víz-keretirányelvhez és a hulladékokról szóló keretirányelvhez.

Az írásbeli kérdésben a Fidesz EP-képviselői rámutattak, hogy a Tisza ukrajnai szakaszán a hulladékgazdálkodás nem megfelelő színvonalú. Az ukrán mulasztások miatt felhalmozódott szemét főként Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét sújtja a hulladék- és árhullámmal. A határokat átívelő probléma érinti továbbá Szlovákiát, Romániát és Szerbiát is, továbbá a Duna és a Fekete-tenger hidroökológiáját, ezért Ukrajna mielőbbi uniós segítséget igényel. Bocskor Andrea és Tóth Edina többek között arra kértek választ az Európai Bizottságtól, hogy az EU milyen programokat és konkrét lépéseket tett azért, hogy ezt a határokon átívelő, EU-s tagországokat érintő környezetszennyezést megszüntesse.

Tóth Edina szerint rendkívül aggasztó, hogy az ukrán szakhatóságok  nem tudják megakadályozni, hogy az áradó Tisza a part menti hulladéklerakókból szeméthegyeket szállítson Magyarországra. „Az, hogy az ukrajnai és a romániai szemétkérdés mára nemzetközi mértékű problémává vált, elsősorban a nem megfelelő hulladékgazdálkodás következménye. Magyarország természetesen figyel arra, hogy folyóink ne legyenek szennyezettek. Bizonyos szabályozási hiányosságok és a szabályok be nem tartása Ukrajnában azonban akadályozza ezt, ezért Magyarország miniszteri szinten is felvette a kapcsolatot Ukrajnával, felajánlva a segítségét is” – emelte ki a képviselő.

Sinkevicius biztos válaszában ismertette: az EU felajánlotta segítségét Ukrajnának a hulladékokra vonatkozó jogszabályok – többek között a 2030-ig tartó időszakra szóló nemzeti hulladékgazdálkodási stratégia – kidolgozásához, és konkrét lépésekkel törekszik arra is, hogy Ukrajnában minél szélesebb körben elterjedjen a megbízható hulladékgazdálkodás, megvalósuljon a megfelelő hulladékmegelőzés és újrafeldolgozás.

„Annak ellenére, hogy Ukrajna kap támogatást és folyamatos a párbeszéd az EU-val, a környezettudatosság és a hulladékgazdálkodás ma is nagy hiányosságokat mutat Ukrajnában. Nagyon fontos, hogy az Ukrajnának nyújtott segítség valós megoldásokra irányuljon: a támogatások hatékonyan, célirányosan és arányosan legyenek felhasználva, ezáltal Kárpátalja is részesülhessen ezekben a támogatásokban. Így válhat a régió a természeti és földrajzi adottságainak megfelelő turisztikailag vonzó, fenntartható és sikeres régióvá” – mondta el Bocskor Andrea a biztos válaszára reagálva.