Közegészség és élelmiszer-biztonság

Az Európai Gyógyszerügynökség megerősítése nem jelenthet több terhet a tagállamok számára!

2021. 07. 08.

Az Európai Parlament plenáris ülése eszmecserét folytatott az Európai Gyógyszerügynökség megerősítéséről. Tóth Edina, fideszes EP-képviselő felszólalásában kiemelte, hogy a járvány okozta egészségügyi és gazdasági válság kapcsán bebizonyosodott: a nemzetállamok képesek gyorsan és hatékonyan cselekedni, a vakcinák uniós szintű beszerzése  viszont megbukott.

„Az egészségügyi vészhelyzetekre való reagálás uniós koordinációjának javítása érdekében fontos, hogy megerősítsük az Európai Gyógyszerügynökség szerepét, azonban ez nem mehet a tagállami kompetenciák rovására” – mutatott rá felszólalásában a képviselő.

Az Európai Parlament Európai Gyógyszerügynökség megerősítésére irányuló javaslatával kapcsolatban Tóth Edina felhívta a figyelmet: „A tervezett jogszabály gyógyszerhiánnyal kapcsolatos adatszolgáltatásra vonatkozó bekezdései nem arányosak és indokolatlanul több terhet jelentenének a tagállamokra, illetve az európai vállalkozásokra nézve”.

Nem támogathatunk olyan javaslatokat, amelyek „új feladatokat és új struktúrákat hoznának létre, ezzel megnehezítve a tagállamok válságkezelését”- zárta felszólalását a politikus.