Környezet és klímavédelem

Brüsszel nem teheti tönkre az európai élelmiszertermelést!

2021. 10. 20.

Az Európai Parlament vitázott és szavazott a „Termőföldtől az asztalig” stratégiáról, melynek célja az élelmiszer fenntarthatóság új alapokra helyezése. Tóth Edina, a Fidesz EP-képviselője plenáris felszólalásában rámutatott, hogy a stratégia megoldhatatlan feladat elé állítja a gazdákat és az európai mezőgazdaság jövőjét fenyegetik. Magyarország és a magyar gazdák elkötelezettek a fenntartható környezet megteremtése mellett, ugyanakkor az Európai Zöld Megállapodás (Green Deal) részét képező javaslatokban környezet- és klímavédelmi szempontok mögé bújva olyan célszámokat írna elő Brüsszel, amelyek kivitelezhetetlenek. „A környezetvédelem és a mezőgazdaság elválaszthatatlan egymástól. Egyik sem válhat teljesen légből kapott, irreális klímavédelmi ábrándok áldozatává” – tette hozzá Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője.

Tóth Edina plenáris felszólalásában hangsúlyozta: „Ez a stratégia olyan súlyos terheket róna az agrárium szereplőire, melynek következtében sokan felhagynának a tevékenységükkel, az élelmiszerárak az egekbe szöknének, mindeközben az Unió piacaira a harmadik országokból érkező termékek még a jelenlegi szabályozásoknak sem felelnek meg.”

„Az nem kérdés, hogy a klímavédelemért tennünk kell. Ennek egész terhét azonban nem viselhetik a gazdáink. Hiszen az ő munkájuk jelenti az élelmiszerellátás alapját. Ha azt akarjuk, hogy folyamatosan elegendő és jó minőségű élelmiszert termeljenek, akkor nem béníthatjuk meg őket teljesíthetetlen klímavédelmi rendelkezésekkel. A környezetvédelem és a mezőgazdaság elválaszthatatlan egymástól. Egyik sem válhat teljesen légből kapott, irreális klímavédelmi ábrándok áldozatává” – tette hozzá Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője.

Tóth Edina EP-képviselő felszólalása végén kérdőre vonta Frans Timmermanst, az Európai Bizottság témáért felelős alelnökét az Európai Bizottság által elhallgatott, még 2021. elején elkészített tanulmánnyal kapcsolatban, amely már felhívja a figyelmet  a stratégia negatív hatásaira. „Itt az ideje tisztán látni! Nem engedhetjük meg, hogy a stratégiában foglalt nyilvánvalóan teljesíthetetlenek követelmények és az alternatív megoldások hiányában veszélyeztessük az uniós versenyképességet és az élelmezésbiztonságot” – emelte ki Tóth Edina.

Háttér: 2021. május 20-án jelent meg az Európai Zöld megállapodás fenntartható élelmiszerrendszerre történő átállás központi eleme, a Termőföldtől az asztalig stratégia (Farm to fork strategy, F2F) bizottsági közlemény. A Bizottság a 2050-es klímasemlegességi cél elérését kívánja segíteni, miközben javaslatokat tesz a termelők jövedelmének megerősítése, illetve az uniós versenyképesség megőrzése érdekében is. A stratégia három fő területet azonosít az átállás érdekében: az élelmiszerlánc elemeinek szükséges átalakítása, az átállás ösztönzése, valamint a globális átállásban betöltött kezdeményező szerep. Azonban a stratégia számos olyan célkitűzést tartalmaz, melyek esetében hiányzik a lehetséges hatások vizsgálata, vagy teljesíthetetlennek tűnnek, illetve részletes tárgyalásuk komoly vitákat vetít előre. Az elmúlt napokban került nyilvánosságra az a tanulmány, amelyet az Európai Bizottság készíttetett még 2021. elején és tartalmát nem hozta nyilvánosságra. Ez a tanulmány rávilágít a stratégia negatív hatásaira, miszerint a megfogalmazott célok súlyos terheket rónának az agrár- és élelmiszergazdaság szereplőire.