Digitális egységes piac

Fel kell számolni az európai chiphiányt!

2021. 11. 11.

Az Európai Parlament csütörtök délelőtti plenáris ülésén bemutatásra kerültek az EU–USA Kereskedelmi és Technológiai Tanács eredményei. Tóth Edina, a Fidesz EP-képviselője felszólalásában kiemelte: „fontosnak tartom, hogy az EU és az Egyesült Államok rendszeres együttműködést alakítson ki, ezért üdvözlöm, hogy az EU-USA Kereskedelmi és Technológiai Tanács prioritásai között szerepel a két térséget érintő chiphiány felszámolása”.

Tóth Edina rámutatott, hogy a koronavírus-járvány egyik előre nem látott következménye, hogy a félvezetők piacán világszerte hiány alakult ki, amelynek hatását az autóipar érzékeli leginkább. A chip előállításához szükséges nyersanyaghiány jelentősen megemeli a gépjármű-gyártás költségeit. „A globális chiphiány a személygépkocsik árának drasztikus emelkedését vonhatja maga után, amelynek járulékos vesztesei a vásárlók: az ő pénztárcájukat terheli majd leginkább a kialakult helyzet” – tette hozzá a politikus.

A közeljövőben enyhülés alig várható, hiszen az előrejelzések szerint az iparági szereplők komoly hiányokkal fognak küzdeni az elkövetkezendő években is. „Remélem, hogy az Európai Bizottság minél hamarabb cselekszik, és a nyersanyag-szűkösséget és a fogyasztók érdekeit figyelembe véve fogja kidolgozni cselekvési tervét” – zárta felszólalását Tóth Edina.