Digitális egységes piac

Uniós fellépést a világméretű chiphiány okozta válság leküzdése érdekében!

2021. 10. 20.

Az Európai Parlament kedd délutáni plenáris ülésén az Európai Bizottság bemutatta jövő évi munkatervét, mely számos új szabályozási tervet tartalmaz a  a digitális technológiai ágazatra vonatkozóan. Egyik példa az ún. „chip-törvény”, mellyel a Bizottság a félvezetők (pl. számítástechnikai és autó chipek) világméretű hiányának gazdasági következményeit kezelné. „Az európai gazdaság számára versenyhátrányt jelent a félvezetők beszállításának akadozása. Mielőbbi uniós fellépés lenne szükséges a chiphiány következményeinek kiküszöbölése érdekében” – emelte ki Schaller-Baross Ernő, a Fidesz EP-képviselője a digitális korban a mesterséges intelligenciával foglalkozó különbizottság (AIDA) tagja. Tóth Edina fideszes EP-képviselő hozzátette: a koronavírus-járvány egyik előre nem látott következménye, hogy a félvezetők piacán világszerte hiány alakult ki, amely számos szektort érint a fogyasztói elektronikától az autóiparig. A helyzet a digitális termékek és autók árainak drasztikus emelkedését vonja maga után, amely végső soron a fogyasztók pénztárcáját fogja súlyosan terhelni.

“A világméretű chiphiány az autógyártást és elektronikát sújtja leginkább. Az európai ipar jelenleg szinte teljes mértékben kiszolgáltatott az unión kívüli technológiai gyáraknak. Európának biztosítania kell az olyan nélkülözhetetlen technológiai eszközök ellátásának biztonságát, mint az autóiparban is használt félvezetők” – emelte ki Schaller-Baross Ernő írásbeli felszólalásában

Tóth Edina az új chip-jogszabálycsomag megalkotásával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az EU kapacitásai rendkívül szűkösek, és a legnagyobb chipgyártók szinte kivétel nélkül az ázsiai térségből származnak. „Üdvözlöm az Európai Bizottság félvezető-jogszabály megalkotására irányuló kezdeményezését, amelynek célja egy, az Unió határain belül működő chipgyártási rendszer létrehozása. Fontosnak tartom, hogy az európai chipgyártás elsősorban a belső piac igényeit szolgálja ki” – tette hozzá a fideszes politikus.

A globális gazdaság egyre inkább a digitális megoldásokra támaszkodik. Itt az idő, hogy Európa megvédje magát és saját innovatív kapacitásaira építsen. Törekedni kell arra, hogy erősítsük az EU digitális szuverenitását ezáltal pedig fokozzuk az uniós vállalatok versenyképességét és az európai, ezen belül pedig különösen a magyar munkahelyek biztonságát – zárta felszólalását Schaller-Baross Ernő.

Tóth Edina hozzátette: „A termeléshez nem elegendő egy EU-s jogszabály megalkotása, hanem nyersanyagokra van szükség. Márpedig a chipgyártáshoz olyan ritkaföldfémek szükségesek, amelyek Ázsiában találhatók meg. Remélem, hogy az Európai Bizottság a nyersanyag-szűkösséget figyelembe véve fogja kidolgozni a 2022-ben bemutatásra kerülő tervezetét”.

A félvezetőkről szóló új uniós szabályozást az Európai Bizottság 2022 második negyedévében mutatja be.