Digitális egységes piac

Tisztességes digitális versenyt és hatékony védelmet a kiskorúaknak az online térben!

2021. 12. 15.

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén megszavazta a digitális piacokról szóló jelentést, amely a nagy online tartalomközvetítő platformok tisztességes piaci működését hivatott garantálni az internetes szférában. Tóth Edina, a Fidesz EP-képviselője üdvözölte a jogszabály-tervezetet, mert az egyrészt elősegíti a digitális szektorban a méltányos versenyen alapuló innovációt, másrészt hatékonyan védi a kiskorúakat a káros tartalmak hatásaitól.

Tóth Edina felszólalásában hangsúlyozta, hogy Európa digitális gazdasága csupán néhány nagy online platform kezében összpontosul. „E kapuőrnek nevezett platformok sajnos kihasználják domináns helyzetüket, így az európai kis- és középvállalkozások kénytelenek a fejlődésüket gátló feltételekhez igazodni. Meggyőződésem, hogy e mérföldkőnek számító digitális piacokról szóló szabályozás erősíteni fogja az innovációt és növelni fogja versenyképességüket” – tette hozzá a képviselő.

Kiemelte: üdvözlendő, hogy az Európai Parlament kiáll a gyermekek védelméért, mivel esetükben megtiltja a platformoknak a személyre szabott hirdetések megjelenítését. A közösségi média fokozott veszélyforrás a kiskorúakra nézve, gyermekeink könnyebben válhatnak a zaklatás, erőszak vagy megfélemlítés áldozataivá az online térben.

„Nem engedhetjük meg, hogy az online tartalmakat kizárólag a technológiai óriáscégek nyeresége alakítsa!”- zárta hozzászólását Tóth Edina.