Környezet és klímavédelem

Nincs klímasemlegesség atomenergia nélkül

2022. 01. 27.

Az Európai Unió Tanácsának francia soros elnöksége tegnap mutatta be környezetvédelmi és klímapolitikai prioritásait az Európai Parlamentben. Barbara Pompili, Franciaország zöld átállásért felelős minisztere kiemelte: a francia elnökség arra összpontosít, hogy elősegíthessék az uniós zöld átállás megvalósulását. Tóth Edina fideszes EP-képviselő üdvözölte az uniós soros elnökség terveit. „A soros elnökség munkája és támogató hozzáállása a fenntartható energiák kiterjesztésével kapcsolatban kulcsfontosságú lehet ahhoz, hogy Európa 2050-re klímasemlegessé váljon” – mutatott rá. 

A francia elnökség programjában megerősítette, hogy elnökségük alatt véglegesítendő, a földgáz és atomenergiát is tartalmazó ún. uniós taxonómia szabályozás fel fogja gyorsítani az egyéb, káros források kivezetését, és elő fogja segíteni, hogy környezetkímélőbb megoldások felé mozduljunk.

Tóth Edina szerint nukleáris energia nélkül sokkal kiszolgáltatottabb lenne az unió az olyan válságokra, mint amit az elmúlt hónapokban is tapasztalhattunk, emellett az átmenet sem tudna megvalósulni, hiszen a megújuló energiaforrások önmagukban még nem elegendőek az amúgy is megnövekedett energiaigények kielégítésére és a rezsiköltségek alacsony tartására.“Figyelembe véve a tudományos szakvéleményeket és a jelenlegi technológiai fejlődést, valamint azt a tényt, hogy a tagállamok eltérő kihívásokkal szembesülnek az átállás tekintetében, a földgáz és a nukleáris energia pótolthatatlan eszközként szolgál az átállás elősegítésében és rezsiköltségcsökkentés fenntartóságának biztosításában” – hangsúlyozta az EP-képviselő.