Környezet és klímavédelem

Pénztárcabarát klímapolitikára van szükség!

2022. 03. 08.

Az Európai Parlament környezetvédelemmel foglalkozó szakbizottsága (ENVI) tegnap esti ülésén eszmecserét folytatott Frans Timmermans-szal, az Európai Bizottság alelnökével az ukrajnai háború klímapolitikára gyakorolt hatásairól. Tóth Edina, a Fidesz EP-képviselője felszólalásában kiemelte: Magyarország elkötelezett a fenntartható klímapolitika megteremtése mellett, ugyanakkor az ukrán helyzet hatásait komolyan kell venni. Miközben Magyarország az európai egység fenntartásában érdekelt, nem engedhetjük meg, hogy a hibás uniós klímapolitika és a háború árát a polgárokkal fizettessék meg!

Tóth Edina rámutatott a Bizottság következetlenségére: “Frans Timmermans egyik héten azt hangsúlyozza, hogy a zöld átmenet részét képezi a szén használatának elhagyása. Másik héten már elfogadható számára a szén, ha ezzel kiváltható a földgáz. Nem támogatjuk ezt a „hintapolitikát”, ideológiáktól mentes, fenntartható klímapolitikára van szükség!” – tette hozzá.

A brüsszeli zöldpolitika a középosztállyal fizettetné meg a klímavédelmet és megnövelné a rezsiárakat, ezért “pénztárcabaráttá és polgárbaráttá” kell tenni az uniós szabályokat. A biztos következetlen állításaival a rezsiárak emelését szorgalmazza. „Mi, a Fidesz-KDNP kormányzása alatt sikerrel csökkentettük az állampolgárok rezsiköltségeit és a jövőben is megvédjük a rezsicsökkentést. Számunkra a magyar emberek olcsó és biztonságos energiaellátása az első!” – tette hozzá Tóth Edina.