Belső piac és fogyasztóvédelem

A tartós és környezetbarát eszközöket részesítsük előnyben!

2022. 04. 07.

Az Európai Parlament plenáris ülése vitát folytatott a javítható, tartós termékek szükségességéről, s az ahhoz kapcsolódó, környezettudatosabb vásárlói tájékoztatásról. Tóth Edina, a Fidesz EP-képviselője felszólalásában üdvözölte az Európai Parlament állásfoglalását, amely az emberek, a vállalatok és a környezet érdekeit egyaránt szolgálja.

Tóth Edina elmondta, hogy a fogyasztók több milliárd elektromos hulladékot termelnek, hiszen naponta több százezer elektronikai terméket dobnak ki ahelyett, hogy azokat megjavíttatnák. A gyors elavulási időn kívül ennek főleg az az oka, hogy a javíttatás költsége túlságosan megterheli a vásárlók pénztárcáját.

A fenntarthatóság érdekében a fogyasztókat a termékek újrahasználatára és javítására kell ösztönözni, a gyártókat pedig arra, hogy szándékosan ne rövidítsék le az elektronikai cikkek élettartamát. „Úgy vélem, hogy ezt csakis úgy érhetjük el, ha a gyártók időtállóbb eszközöket hoznak forgalomba, a vásárlókat pedig megfelelően tájékoztatják a termék várható élettartamáról, és annak javíthatóságáról” – tette hozzá a Fideszes politikus. „Itt az idő, hogy a tartós és környezetbarát eszközöket részesítsük előnyben!” – zárta felszólalását Tóth Edina.