Digitális egységes piac

Gyors és hatékony uniós jogalkotást a tagállamok technológiai fejlődése érdekében!

2022. 05. 03.

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén tárgyalta a mesterséges intelligenciával (MI) foglalkozó különbizottság (AIDA) zárójelentését. Schaller-Baross Ernő és Tóth Edina, a Fidesz EP-képviselői szerint Brüsszel felelőssége, hogy a jövő kihívásainak megfelelő szabályokat alkosson a mesterséges intelligencia területén. Gyors és hatékony uniós jogalkotás szükséges, ami nem hátráltatja, hanem elősegíti a tagállamok technológiai fejlődését.

Schaller-Baross Ernő felszólalásában kiemelte: A gazdasági versenyképesség növelése és az emberek életminőségének javítása egyenrangú célok az MI alkalmazása terén. „A mesterséges intelligenciát a családok és a vállalkozások támogatására kell felhasználni” – fogalmazott a képviselő.

Tóth Edina hozzászólásában hozzátette: „Nem szabad elfeledkezni polgárainkról sem: a technológia célja az emberek szolgálata kell, hogy legyen! Ezért az MI terén nem csupán szerencsés, ha megvan a bizalom, hanem egyenesen elengedhetetlen. Nekünk pedig az a feladatunk, hogy ezt biztosítsuk mindenki számára”.

„Európa erőssége a kutatói bázis kiterjedtsége és a robotika. Az intelligens MI megoldások mindennapi életbe való átültetése egy új üzleti vállalkozásindítási hullám kibontakozásához vezet. Ennek sikeres kezelése a magyar gazdasági jövője és az unió versenyképessége szempontjából egyaránt elengedhetetlen” – foglalta össze a két fideszes politikus.