Környezet és klímavédelem

Nemet mondunk a brüsszeli klímaadóra!

2022. 06. 03.

Az Európai Parlament (EP) jövő heti plenáris ülésén dönt az „Irány az 55%” (azaz a Fit for 55) klíma- és energiacsomagról, melynek célja, hogy az EU a károsanyagkibocsátását 2030-ra 55 százalékkal csökkentse. “Elhivatottak vagyunk a zöld átállás, mint közös cél mellett. Álláspontunk azonban világos: az átállás költségét nem a magyar és európai polgárokkal, hanem a nagy szennyezőkkel kell megfizettetni. Brüsszel újabb átgondolatlan és felelőtlen, a józan észnek ellentmondó klímapolitikai javaslatai a polgárokra, családokra terhelnék a zöldítés árát, ezért jelen formájukban elfogadhatatlanok” – hangsúlyozta Tóth Edina, a Fidesz EP-képviselője.

“Az EP napirendjén szereplő klíma – és energiacsomag többek között javasolja a klímaadó bevezetését, valamint drasztikusan csökkentené a közép-kelet-európai országok számára kiemelten fontos autógyártást. Ennek pedig egyenes következménye, hogy a terheket az embereknek, a magyar és európai családoknak kellene megfizetni” – hívja fel a figyelmet Tóth Edina.

“Láthatjuk, hogy a felelőtlen brüsszeli energiapolitika miatt már Európa-szerte egekben az energiaárak, elszabadult az infláció. Ez nálunk is így lenne, ha nem lenne rezsicsökkentés. A bizottsági klímacsomag javaslatai alapján bevezetni kívánt klímaadó például veszélyezteti a rezsicsökkentést és még tovább növeli az inflációt” – emlékeztett a képviselő.

Az éghajlatváltozás elleni küzdelem és a zöld átállás döntő fontosságú Európa és a világ jövője szempontjából. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy felelős és hatékony döntéseket hozzunk. “Ez a javaslat szembemegy a józan ésszel, környezetvédelmi haszna csekély, azonban jelentős energiaár-növekedéshez vezet, súlyos terhet róhat a családokra, nem veszi figyelembe a tagállami különbségeket, ezért jelen formájában nem tudjuk támogatni” – jelentette ki Tóth Edina.