Környezet és klímavédelem

A baloldal megtámadta az EP-ben a rezsicsökkentés fenntarthatóságát!

2022. 06. 14.

Az Európai Parlament (EP) környezetvédelemmel foglalkozó szakbizottsága (ENVI) és gazdasági szakbizottsága (ECON) a mai napon elfogadta a fenntartható tevékenységeket tartalmazó, ún. Taxonómia rendelet kiegészítése elleni állásfoglalását, mely értelmében az EP az atomenergiát és a földgázt is kizárná a zöld beruházások köréből. Tóth Edina és Győri Enikő, a Fidesz EP-képviselői szerint súlyos támadás a rezsicsökkentés fenntarthatósága ellen a szavazás eredménye. Kiemelték, hogy a klímasemlegesség eléréséhez és a rezsiköltségek alacsonyan tartásához szükség van a nukleáris és földgáz alapú beruházásokra annak érdekében, hogy hosszú távon meg tudjuk őrizni az energiaellátás biztonságát és megfizethetőségét.

Tóth Edina a szavazást követően kiemelte: az atomenergia környezetbarát technológia, melynek felhasználásával biztonságos módon lehet nagy mennyiségű, olcsó, károsanyagkibocsátás-mentes villamosenergiát termelni. „A baloldal az utóbbi hetekben mindent bevetett, hogy a saját kudarcos zöld ideológiáját érvényesítve megfossza az atomenergiát és a földgázt a zöld minősítéstől. A mai szavazás eredménye is mutatja, hogy az európai baloldal ismét Európa érdekeivel szemben tette le a voksát, pusztán öncélú politikai érdekekből veszélybe sodorná Európa energiabiztonságát, ezzel a magyar és európai rezsicsökkentést.  Mi minden erőnkkel küzdünk ez ellen, ez a csata a júliusi plenáris ülésen folytatódik” – emelte ki.

Győri Enikő figyelmeztetett: „Az EP baloldali többsége láthatóan ki akarja véreztetni az európai gazdaságot. A prioritásként kitűzött zöld átálláshoz rengeteg pénzre van szüksége az Uniónak. Ehhez viszont a befektetőknek megfelelő sorvezető kell. Baloldali képviselőtársaim sokszor elfelejtik, hogy jelenleg a cégeink nagy része segítségre szorul, hogy működése fenntarthatóvá és klímasemlegessé váljon. Ha a gázt és az atomenergiát kivesszük a támogatott körből, akkor hogyan fognak boldogulni? A baloldal ideológiai elfogultságának árát Európa az elszegényedéssel kéne, hogy megfizesse, ami ellen a Fidesz EP-képviselői továbbra is nagyon határozottan fel fognak lépni”.