Digitális egységes piac

Itt az ideje, hogy a digitális óriásplatformok is hozzájáruljanak a közterhekhez

2022. 07. 05.

Kulcsfontosságú az Európai Parlament mai plenáris ülésén elfogadott digitális szolgáltatásokról és piacokról szóló jogszabálycsomag, mivel annak célja egy átlátható és biztonságos online tér megteremtése. Tóth Edina, a Fidesz EP-képviselője a szavazás kapcsán kiemelte, üdvözlendő, hogy a javaslatnak köszönhetően az óriásplatformok többé nem maguknak határozzák meg a rájuk vonatkozó játékszabályokat, a kiskorúak pedig hatékony védelemben részesülnek a káros tartalmak hatásaival szemben.

Tóth Edina kiemelte, a digitális platformok jelentős társadalmi hatása mindannyiunk számára érzékelhető, hiszen napi szinten befolyásolják szokásainkat és döntéseinket. „Fontos, hogy az új javaslatnak köszönhetően a globális technológiai vállalatok többé nem határozhatják meg önkényesen a játékszabályokat, teljesen kiszolgáltatva nekik a felhasználókat” – tette hozzá a képviselő.

A közösségi média fokozott veszélyforrás lehet a kiskorúakra nézve, gyermekeink könnyebben válhatnak a zaklatás, erőszak vagy megfélemlítés áldozataivá a digitális térben. Ezért üdvözlendő, hogy a javaslat kiáll a kiskorúak védelméért: a technológiai óriásplatformok többé nem tehetnek közzé személyre szabott hirdetéseket gyermekeink számára. „Bízom benne, hogy a jövőben hatékonyan fog érvényesülni az az elv, hogy ami illegális offline, annak illegálisnak kell lennie online is” – emelte ki a képviselő.

Tóth Edina hangsúlyozta, a további lépések szempontjából figyelembe kell venni, hogy a digitális gazdaság megadóztatása globális kérdés, ezért sürgősen nemzetközi megoldásra van szükség. Itt az idő, hogy a digitális tech óriások megfelelő mértékben járuljanak hozzá a közterhek viseléséhez!