Környezet és klímavédelem

Globális szintű, hatékony erdővédelemre van szükség!

2022. 09. 12.

Az Európai Parlament (EP) mai plenáris ülésén vitát tartott a globális szintű erdőirtás visszaszorításáról. Az EP javaslatai elősegítenék, hogy az Unió belső piacán vásárolt, használt és fogyasztott termékek ne járuljanak hozzá a globális erdőirtáshoz és erdőpusztuláshoz. Tóth Edina, a Fidesz EP-képviselője kiemelte: globális partnereiktől ambiciózusabb környezetvédelmi politikát várunk el. Fokozni kell a párbeszédet, kereskedelmi partnereinknek fel kell hagyniuk a környezetszennyezéssel és az erdőirtás támogatásával.

Tóth Edina plenáris felszólalásában kiemelte: alapvető fontosságú, hogy az új uniós erdőirtási rendelet ne csak a fatermékekre terjedjen ki, hanem azokra az árukra is, amelyeket a mezőgazdasági földterületté átalakított korábbi erdőterületeken állítanak elő. „Ugyanakkor nem szerencsés azokat a termékeket a javaslat hatálya alá bevonni, amelyek korlátozott haszonnal járnának az uniós fogyasztás által előidézett erdőirtás megfékezése terén vagy a bürokratikus terhek mellett még versenyhátrányt is okoznának számunkra” – hangsúlyozta a képviselő.

A fideszes politikus követendő példaként említette, hogy a magyar erdők folyamatosan növekednek köszönhetően a hazai erdőgazdálkodás fenntartható gyakorlatának és annak, hogy hazánkban Európa egyik legnagyobb erdőtelepítési és fásítási programja zajlik. „Két év alatt 44 ezer hektár új erdő telepítésére adott a magyar kormány támogatást” – tette hozzá.

Globális partnereink számára a tagállami minták alapján is egyértelművé kell tenni, hogy az erdőirtás megfékezése nélkül az éghajlatváltozás mérséklése érdekében tett valamennyi uniós erőfeszítés kevés. „Járjunk együtt tovább a zöld úton, tegyünk együtt egy zöldebb környezetért, csak együtt sikerülhet!” – zárta felszólalását Tóth Edina.