Közegészség és élelmiszer-biztonság

Azonnali fellépésre van szükség a diabétesz elleni küzdelemben!

2022. 11. 23.

Az Európai Parlament ma nagy többséggel elfogadta a cukorbetegség megelőzéséről, kezeléséről és jobb ellátásáról szóló állásfoglalási indítványát. Tóth Edina, a Fidesz EP-képviselője a témával kapcsolatos hétfői felszólalásában hangsúlyozta, hogy a betegségben érintettek növekvő száma miatt sürgető szükség van egy, a diabétesz megelőzését és kezelését célzó cselekvési terv kidolgozására.

A cukorbetegek száma világszerte növekszik, a diabétesz és az inzulinrezisztencia korunk népbetegsége lett. „Az elmúlt 2 évben a járvány tovább nehezítette a betegséggel élők helyzetét és jelentősen csökkentette a megelőzésre irányuló lehetőségeket” – emelte ki a fideszes politikus. 

Tóth Edina hangsúlyozta, hogy már korábban is kérte az Európai Bizottságot, hogy „dolgozzon ki a cukorbetegség megelőzésére és kezelésére irányuló cselekvési tervet”, amelyre sajnos elutasító választ kapott. „Jó hír viszont, hogy Magyarországon a kormány kiemelt figyelmet szentel a cukorbetegeket érintő problémák kezelésére, így az érintettek több területen kapnak segítséget” – mondta a képviselő.

Az EP-képviselő bízik abban, hogy „a Bizottság álláspontja a közeljövőben változni fog és sikerül közösen és hatékonyan fellépni a diabétesszel szemben”.