Környezet és klímavédelem

Nem minden zöld, ami annak mutatja magát – Az Európai Parlament a “zöldrefestés” megtévesztő gyakorlatának tiltását javasolja!

2023. 01. 24.

Az Európai Parlament (EP) környezetvédelmi szakbizottsága (ENVI) a mai napon nagy többséggel elfogadta Tóth Edina, a Fidesz EP-képviselője által jegyzett állásfoglalást a környezetbarát jellegre vonatkozó félrevezető állításokról, azaz az ún. “zöldrefestés”-ről. Az elfogadott szöveg megerősíti a fogyasztók védelmét a nem megbízható környezetvédelmi állításokkal szemben: betiltja a “zöldrefestés”gyakorlatát, fellép a fogyasztók megtévesztése ellen. A vélemény elfogadása jelentős siker, hiszen a magyar érdekek mentén védi az európai fogyasztókat a tisztességtelen gyakorlatoktól.

Tóth Edina szerint annak érdekében, hogy a fogyasztók a zöld átállás valódi résztvevőivé váljanak, biztosítani kell számukra, hogy megfelelő tájékoztatást kapjanak a kínált termékekről, mert csak így hozhatnak valódi, fenntartható döntéseket. Az EU vizsgálatai alapján a termékekkel kapcsolatos környezetvédelmi állítások közel 40 százaléka valótlan. „Az új szabályozás ebben hozhat most szigorítást. Fontos, hogy a fogyasztók zöld elkötelezettségét ne akadályozza a vállalatok esetleges félrevezető tájékoztatása” – hangsúlyozta a fideszes politikus.

Teljes mértékben elkötelezettek vagyunk abban, hogy támogassuk a fogyasztókat és megakadályozzuk a “zöldrefestés”-t. „A javaslat elfogadása révén erős, új eszközöket biztosítunk ahhoz, hogy a fogyasztók megalapozott döntéseket hozhassanak, és fokozzuk a termékek és gazdaságunk fenntarthatóságát” – tette hozzá.