Belső piac és fogyasztóvédelem

A brüsszeli bürokraták be akarják tiltani, hogy a brüsszeli korrupciós botrányokról beszélni lehessen a választási kampányokban

2023. 02. 02.

Miközben az uniós intézményekben tombol a korrupció, a brüsszeli bürokraták olyan új uniós jogszabályt akarnak elfogadtatni a politikai hirdetésekről, amelyek révén el tudnák hallgattatni azokat, akik a választási kampányokban nyíltan beszélnek a brüsszeli korrupcióról. A EP baloldali többsége által támogatott javaslattal kapcsolatban Tóth Edina, a Fidesz EP-képviselője hangsúlyozta: „Ez a rendelet egy újabb lépés a politikai és ideológiai nyomásgyakorlásban, amellyel Brüsszel az akaratát próbálja ráerőltetni a tagállamokra”.

Tóth Edina kiemelte: „A politikai hirdetések szabályozásával a brüsszeli bürokrácia valódi célja az, hogy beleszóljon a tagállami választási kampányokba és befolyásolja azok kimenetelét, továbbá korlátozza a neki nem tetsző véleményeket”. Az EP-képviselő szerint a rendelettervezet nem veszi figyelembe a nemzeti érdekeket és megsérti a tagállamok szuverenitását.

Szomorú, hogy az Európai Unió saját korrupciós botrányainak vizsgálata és a dollárbaloldal elhallgatott, külföldről kapott négy milliárdos támogatásának elítélése helyett ismét azzal foglalkozik, hogyan vonhat el hatásköröket a tagállamoktól. „A brüsszeli korrupció vesztegetési botrányai miatt kialakult politikai válságban Brüsszelnek nem a tagállamok újabb megregulázásán kéne ügyködnie ” – tette hozzá az EP-képviselő.