Környezet és klímavédelem

A brüsszeli bürokrácia és az európai baloldal betiltaná az új gyártású benzines és dízeles autókat!

2023. 02. 14.

Az Európai Parlament (EP) baloldali többsége a mai napon megszavazta a Bizottságnak azt a javaslatát, miszerint az EU-ban 2035-től be kell tiltani az új, belső égésű motoros személygépkocsik és könnyűhaszongépjárművek értékesítését. Tóth Edina, a Fidesz EP-képviselője szerint Brüsszel új szabályozása tovább emeli az új autók árát, míg az emberek pénztárcája a háborús és szankciós infláció miatt egyre vékonyabb lesz.

Tóth Edina szerint a rendelkezésre álló idő rendkívül rövid annak tudatában, hogy egyelőre sem megfelelő töltőinfrastruktúra, sem fizetőképes kereslet nincs a kizárólag nem belső égésű motoros autók használatára, ezért a gépjárművek átlagéletkora tovább fog növekedni.

Eddig bíztunk a józan észben, hogy a háborús helyzet és a szankciós válság közepette az EP baloldali többsége nem akarja majd mindenképpen „kivégezni” a belső égésű motorokat, de nem így történt. „Míg a teljes kivezetést ellenző európai jobboldal környezetbarát megoldást mutatott, s a szintetikus üzemanyagok használata révén átgondolt javaslatokat tett le az asztalra, addig a baloldal ideológiai elvakultságában lelkesen támogatta az Unió versenyképességét romboló, az emberek életet súlyosan nehezítő átgondolatlan szabályokat” – tette hozzá a fideszes politikus.

„A válságos környezetben ez a döntés súlyos ballépés! Technológiai tiltások helyett alternatív lehetőségekben kell gondolkodni, s ezért fogunk tovább küzdeni!” – zárta felszólalását Tóth Edina.