Környezet és klímavédelem

A gazdák és az erdészek többet érdemelnek!

2023. 03. 14.

Az Európai Parlament (EP) tegnap este megvitatta az „Irány az 55%!” (Fit for 55) uniós klímapolitikai intézkedéscsomaggal kapcsolatos tárgyalások eredményeit. Tóth Edina, a Fidesz EP-képviselője felszólalásában rámutatott: a hatékony környezetvédelmi intézkedések elengedhetetlenek, ugyanakkor az előttünk fekvő, a földhasználatot szabályozó javaslatoknak a gazdák és az erdészetek lehetnek a kárvallottjai. „Brüsszelnek sürgősen változtatnia kell stratégiáján, mielőtt átgondolatlan klímapolitikai döntéseivel visszafordíthatatlan károkat okozna a gazdaságnak” – hangsúlyozta a képviselő.

Tóth Edina szerint az újonnan meghatározott nagymértékű mezőgazdasági károsanyag-kibocsátás csökkentése olyan uniós intézkedésekhez vezetne, mint például a műtrágya felhasználásának korlátozása, az állatállomány csökkentése, vagy a lakosság élelmiszerfogyasztási szokásainak megváltoztatása.

A fideszes politikus hangsúlyozta: „Közös célunk, hogy az EU-t modern és versenyképes gazdasággal rendelkező és környezettudatos társadalommá alakítsunk át, de nem ilyen módon. Az EP-képviselő kiemelte: gazdáink, erdészeink többet érdemelnek, s most ismét jelentős kihívásokkal kell szembenézniük! “A terhek felelőtlen elosztása helyett teljesíthető célokat várunk el!” – zárta felszólalását Tóth Edina.