Digitális egységes piac

A digitális Európa alapja a versenyképes adatgazdaság

2023. 03. 16.

Az Európai Parlament eheti plenáris ülésén tárgyalta és szavazott az adatmegosztási jogszabályról. Tóth Edina, a Fidesz EP-képviselője felszólalásában kiemelte, hogy a javaslat fontos lépés a hatékonyabb és átláthatóbb adatmegosztás, valamint a digitális átállás irányába, amelynek elsődleges célja az európai polgárok érdekvédelme. Gyürk András fideszes EP-képviselő szintén üdvözölte a jelentést, mely könnyebbé és biztonságosabbá teheti az ugrásszerűen növekvő európai adatmennyiség gazdasági felhasználását.

Tóth Edina hangsúlyozta, hogy a digitális átmenethez „elengedhetetlen egy világos és stabil jogszabályi környezet kialakítása, amely az állampolgárok kezébe adja a döntést a saját adataikról.” A fideszes képviselő hozzátette, a javaslat számos ponton védi a digitális átmenet szempontjából is kiemelten fontos kis- és középvállalkozásokat, ezzel segítve a kiegyensúlyozott piaci versenyt. „A szabályozással hozzá tudunk járulni egy olyan, hatékonyan működő adatgazdaság megteremtéséhez, amely méltányos és egyenrangú feltételeket teremt valamennyi érintett számára” – zárta felszólalását Tóth Edina.

„Az Európai Uniónak ki kell használnia az adatmegosztásban rejlő gazdasági potenciált, ha nem akar lemaradni a globális versenyben” – emelte ki Gyürk András. „Ehhez azonban kulcsfontosságú, hogy a felhasználók szabadon és átlátható feltételek között tudjanak rendelkezni a saját adataik felett. A felhasználók védelme és szerepüknek megerősítése elengedhetetlen egy erős és innovatív digitális Európához” – mutatott rá Gyürk András.