Környezet és klímavédelem

Nemet mondunk Brüsszel újabb rezsiáremelési javaslatára!

2023. 05. 09.

Az Európai Parlament (EP) ma szavazott az energiaszektor metánkibocsátásának csökkentéséről szóló javaslatairól. Tóth Edina és Gyürk András fideszes EP-képviselők szerint a metánszivárgások mérséklésének fontossága vitán felül áll, azonban az EP javaslata éppen ennek hatékony megvalósítását lehetetlenítené el: a javaslatok veszélyeztetik az energiaellátás biztonságát, rezsiáremelést jelentenek, és növelik a vállalkozások bürokratikus terheit. Az energiaár-robbanásában megkerülhetetlen az EU elhibázott energia- és klímapolitikájának szerepe, s ez a javaslat csak tovább rontja a helyzetet.

Tóth Edina a tegnap esti vitában hangsúlyozta: a metánkibocsátás csökkentését célzó uniós rendelkezések fontosak, ugyanakkor az előttünk fekvő javaslatok – különösen a brüsszeli szankciók okozta energiaválságban és a háborús inflációs környezetben – nem veszik figyelembe a tagállami sajátosságokat. „A baloldal által erőltetett csökkentési és mérési intézkedések túlzottan bürokratikusak és jelentős pénzügyi terheket okozhatnak a vállalatoknak és ebből következően az európai családoknak is”. A fideszes EP-képviselő szerint ezek az átgondolatlan intézkedések nem segítik, hanem hátráltatják a metáncsökkentési célokat! „A Parlament felelőtlen és abszurd ötletével veszélyezteti az energiaellátás biztonságát, rezsiáremelést okozna,  s ezzel európai munkahelyek ezreit is veszélyezteti” – tette hozzá.

Gyürk András szerint a rosszul megalkotott szankciók és az elhibázott brüsszeli energiapolitika miatt a családoknak és a vállalkozásoknak soha nem látott energiaárakkal kell szembesülnie. Azonban a szükséges segítség helyett Brüsszel és a baloldal csak újabb szankciókban és átgondolatlan intézkedésekben gondolkozik. „Az európai energiaszektor a globális metánkibocsátás mintegy 1%-át adja. Ezért a valódi klímavédelemhez az abszurd és kioktató javaslatok helyett  széleskörű, kölcsönös tiszteleten alapuló nemzetközi összefogásra van szükség.  Fel kell tárni és meg kell szüntetni a metánszivárgásokat, de ez csak együttes erővel, közösen  sikerülhet” –  húzta alá a Fidesz EP-képviselője.