Belső piac és fogyasztóvédelem

Fel kell számolni a légi utasokat terhelő rejtett poggyászdíjakat!

2023. 10. 04.

Az Európai Parlament állásfoglalási indítványt fogadott el a légi utasok kézipoggyász méreteinek uniós harmonizációjáról. Deutsch Tamás és Tóth Edina fideszes EP-képviselők üdvözölték a kezdeményezést, hiszen az – a poggyászméret egységesítésén túl – sürgetné az olyan megtévesztő reklámozás felszámolását, amely rejtett poggyászdíjakat jelenthet a fogyasztók számára a jegy megvásárlásakor.

Tóth Edina hangsúlyozta, hogy a súly- és méretszabványok jelentősen eltérhetnek a légitársaságok között, ami gyakran kellemetlen utazási élményeket, késéseket és esetenként vitákat okozhat az utasok és a légitársaság személyzete között. „A légitársaságok végső soron arra kényszerítik a fogyasztókat, hogy az ellentmondásos szabályaik miatt különböző méretű kézipoggyászokat halmozzanak fel otthonaikban” – tette hozzá a fideszes politikus.

Deutsch Tamás elmondta: „Köztudott, hogy a fapados légitársaságok úgy üzletelnek a jegyek árával, hogy a vásárlás végéig elrejtik a kézipoggyász szállításáért járó különdíjat. A nem egyértelmű reklámozás ezért félrevezetheti a fogyasztókat, akik azt hihetik, hogy jobb ajánlatot kapnak, mint amilyenek valójában. Az is aggodalomra ad okot, hogy a keresőmotorok tisztességtelen előnyhöz juttathatják az ezeket a rendkívül alacsony viteldíjakat hirdető légitársaságokat”.

„Itt az idő, hogy az Európai Unió ideológiai viták és álmegoldások helyett a belső piac valódi problémáival és a fogyasztók hatékony védelmével foglalkozzon” – tették hozzá a fideszes politikusok.