Interjúk

Egy lépéssel közelebb a mobiltöltők egységesítése

2020. 01. 20.

Infostart / InfoRádió – Rozgonyi Ádám

Az Európai Bizottság is megvizsgálja, milyen jogi eszközzel lehetne elősegíteni, hogy a mobiltöltők egységesítésével mérséklődjön az elektronikai hulladék mennyisége – mondta az InfoRádiónak Tóth Edina fideszes európai parlamenti képviselő.

Bár több mint 10 éve napirenden van uniós szinten a mobiltöltők egységesítéséről szóló kezdeményezés, eddig nem volt komolyabb előrelépés az ügyben, sem pedig olyan jogi kényszer, ami elősegítette volna a megvalósítást – mondta az InfoRádiónak Tóth Edina fideszes európai parlamenti képviselő. Beszámolt arról, hogy a Néppárti képviselők összefogásával újra napirendre vette az Európai Parlament, hétfőn ugyanis a plenáris ülésen vitát rendeztek a témában, majd a január végi miniplenáris ülésen egy határozati javaslat elfogadását tervezik.

A mobiltöltők egységesítése részben a fogyasztók érdekében, részben környezetvédelmi szempontok miatt fontos – hangsúlyozta Tóth Edina. Ezzel jelentősen csökkenthető lenne az elektromos hulladék mennyisége. Idézett egy tanulmányt is, mely szerint 51 ezer tonnára tehető az emiatt keletkező elektromos hulladék.

Fontos lenne, hogy ne korlátozódjon a mobiltöltőkre az intézkedés, hanem tabletekhez, e-könyvolvasókhoz és akár más hordozható eszközökhöz is lehessen egységes töltőt használni – jelentette ki Tóth Edina.

A hétfői parlamenti vitán Maros Sevcsovics, az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke ígéretet tett arra, hogy a bizottság megvizsgálja egy jogszabálytervezet beterjesztésének lehetőségét a mobiltöltők egységesítése érdekében.

Ugyanakkor hozzátette: bizakodásra adhat okot, hogy az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke is a kezdeményezés mellé állt.

Az interjú meghallgatható az Infostart oldalán: https://infostart.hu/kulfold/2020/01/19/egy-lepessel-kozelebb-a-mobiltoltok-egysegesitese